Mi a valószínűsége annak, hogy 30 véletlenszerűen kiválasztott ember közül legalább kettőnek megegyezik a születésnapja?
Ez a híres "születésnap-probléma".
A komplementert könnyebb kiszámolni, azaz annak a val-szg-ét, hogy mindenkinek más napra esik a születésnapja.
Ezt az eredményt aztán az 1-ből ki kell vonni.
Ez utóbbi valószínűség:
(365*364*363*....*336)/365^30
Erre nincs zárt képlet, sajnos ki kell számolni egyesével.
Ha sikerül, 0,2937-et kapsz.
1-0,2937=0,7 kb.
Az érdekes, hogy 23 főnél van 50%, vagyis nagyon nem 180 fő kell, mint azt elsőre gondolják a legtöbben.
A képlet: egy ember szülinapja ... napon van. Annak az esélye, hogy egy másik emberé nem ezen a napon van, 365/366 (szökőév miatt 366). Ha egy 3. embert kiválasztunk, annak 364/366 eséllyel lesz olyan napon a szülinapja, amelyiken a másik kettőnek nem. Ezeket kell összeszorozgatni (365/366)*(364/366)*...*(337/366).
Most kiszámoltam és tényleg 70%.
30 ember összesen 30*29 / 2 féle módon alkothat párt. Minden ember ugye másik 29-el állhat párba, de ekkor minden párt kétszer számoltunk bele. Tehát 30*29 / 2 = 435 párról beszélünk. Tehát itt becsapós a feladat, hiszen 30 ember kontra 365 nap, az nem tűnik nagyon esélyesnek. Node 435 pár kontra 365 nap…
A számítás menete itt le van írva: [link]
kedves első, amíg nem láttam a gyakorlatban én is hitetlenkedve hallgattam, de mint ahogy a harmadik válaszoló leírta igenis reális a 70%
kedves harmadik, köszönöm a tartalmas választ, ha szabadna megtudnom a korodat és a szakodat, talán nem érezném magam jogosan eredménytelennek, kérlek írd meg. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!