Az IQ szintet lehet valahogy növelni?
Pont ma néztem ezt
https://www.youtube.com/watch?v=K4y6SWF6SPw
Valamelyik részében beszél az IQ növelésröl. 1,3,5 vagyis csak 3 része van. Majd írd meg, hogy x idő után lett-e változás. Vigyázz mert reklámoz. Én azon csak áthajtottam.
Felnőtt korban – kb. 17-18 éves kortól – az IQ nem növelhető. Gyerekkorban az intelligencia fejlődésében a genetikai meghatározottság mellett szerepet játszik a környezet, a neveltetés, de – hacsak nem éhezel, nem kerülöd az iskolát – nagyon nem lehet rágyúrni.
De semmi gond. Az intelligencia nem az egyetlen és nem is a legfontosabb tulajdonság. Magas IQ-val is lehet valaki lusta, műveletlen, arrogáns, érzéketlen, antiszociális. De egy átlagos IQ-val is lehet valaki művelt, szorgalmas, kitartó, kreatív, társasági, empatikus ember. Sőt ez utóbbi fog jobban érvényesülni, boldogulni.
Kutatják a témát. Mára megdőlt az a sokáig stabilan álló nézet, hogy a felnőtt agyban nem képződnek új agysejtek illetve közöttük új kapcsolatok. Arra viszont még keresik a választ, hogy ennek mekkora a hatása a tanulási készségekre. Az állatkísérletek szerint a környezeti hatások a kifejlett agyra is komoly hatással vannak, állítólag a stressz csökkenti, viszont az ingergazdag (de nem stresszes) környezet fokozza a neuronképződést.
Legalább egy-két évtizedet biztos várnunk kell, hogy választ kapjanak erre a kérdésre, és az ember hétköznapi életében alkalmazható tanácsokat fogalmazhassanak meg.
Hogyne lenne köze az intelligenciának és a tanulásnak.
A lexikonmagolás jellegű tanulás csak egy része a tanulásnak, de még maga a magolás is különböző kognitív folyamatokon keresztül történik, ezek hatékony használata mind intelligencia kérdése. Amúgy sok más összetevője is van az intelligenciának, mint az új koncepciók alkotása is, amit említettél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!