Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az IQ szintet lehet valahogy...

Az IQ szintet lehet valahogy növelni?

Figyelt kérdés
most csináltam egy tesztet és 107 lett, ez átlagos és felmerült bennem a kérdés hogy hogyan lehetne több? Van-e erre valami pl tanulási módszer

2015. márc. 27. 22:06
 1/8 anonim ***** válasza:

Pont ma néztem ezt

https://www.youtube.com/watch?v=K4y6SWF6SPw

Valamelyik részében beszél az IQ növelésröl. 1,3,5 vagyis csak 3 része van. Majd írd meg, hogy x idő után lett-e változás. Vigyázz mert reklámoz. Én azon csak áthajtottam.

2015. márc. 27. 23:40
 2/8 2xSü ***** válasza:
8%

Felnőtt korban – kb. 17-18 éves kortól – az IQ nem növelhető. Gyerekkorban az intelligencia fejlődésében a genetikai meghatározottság mellett szerepet játszik a környezet, a neveltetés, de – hacsak nem éhezel, nem kerülöd az iskolát – nagyon nem lehet rágyúrni.

De semmi gond. Az intelligencia nem az egyetlen és nem is a legfontosabb tulajdonság. Magas IQ-val is lehet valaki lusta, műveletlen, arrogáns, érzéketlen, antiszociális. De egy átlagos IQ-val is lehet valaki művelt, szorgalmas, kitartó, kreatív, társasági, empatikus ember. Sőt ez utóbbi fog jobban érvényesülni, boldogulni.

2015. márc. 28. 01:37
 3/8 2xSü ***** válasza:
4%
#1: Amennyit beletekertem itt a tanulásról van szó. Az intelligencia ott kell, mikor egy olyan problémát oldunk meg, aminél nem ismert a megoldás módja, a probléma mibenléte.
2015. márc. 28. 01:39
 4/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat és mellesleg 17 éves vagyok
2015. márc. 28. 09:16
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Kutatják a témát. Mára megdőlt az a sokáig stabilan álló nézet, hogy a felnőtt agyban nem képződnek új agysejtek illetve közöttük új kapcsolatok. Arra viszont még keresik a választ, hogy ennek mekkora a hatása a tanulási készségekre. Az állatkísérletek szerint a környezeti hatások a kifejlett agyra is komoly hatással vannak, állítólag a stressz csökkenti, viszont az ingergazdag (de nem stresszes) környezet fokozza a neuronképződést.

Legalább egy-két évtizedet biztos várnunk kell, hogy választ kapjanak erre a kérdésre, és az ember hétköznapi életében alkalmazható tanácsokat fogalmazhassanak meg.

2015. márc. 28. 15:22
 6/8 2xSü ***** válasza:
4%
Az agysejtek számának nincs jelentősége szerintem az intelligencia szempontjából. Ez elsősorban nem az agysejtek számától függ, hanem attól, hogy milyen minőségű és rendszerű kapcsolatok épülnek ki az agysejtek között. A tanulási készségnek sincs köze az intelligenciához. Ahhoz nem kell intelligencia, hogy betanuld a lexikont. Arra egy merevlemez is képes. De hogy abból milyen új ismeretek raksz össze, na ahhoz kell intelligencia. Ez meg részben genetikailag meghatározott, részben meg a már felépített rendszertől függ, amin nagyon már nem lehet változtatni egy felnőtt ember esetén.
2015. márc. 28. 18:22
 7/8 anonim ***** válasza:

Hogyne lenne köze az intelligenciának és a tanulásnak.

A lexikonmagolás jellegű tanulás csak egy része a tanulásnak, de még maga a magolás is különböző kognitív folyamatokon keresztül történik, ezek hatékony használata mind intelligencia kérdése. Amúgy sok más összetevője is van az intelligenciának, mint az új koncepciók alkotása is, amit említettél.

2015. márc. 28. 19:02
 8/8 anonim ***** válasza:
Az viszont igaz, hogy a "huzalozás" a döntő. De az nem segít, ha csak pusztulnak az agysejtjeid és nem termelődnek újak.
2015. márc. 28. 19:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!