Ha megvan adva a huzal átmerje hogy kell a felszínét kiszamolni?
ket tanarom van ket kulonbozu szamolassal csinaljak es mas eredmeny jön ki
Egyik: A=(pí*d^[2])/4
A masik: [(d\2)^(2)]*pí
Melyik a helyes? Mindketto? Vagy csak elirtam a szamologepbe? XD lehet buta kerdes
A kettő ekvivalens, mivel:
A=r^2*pi
r=d/2, és
d^2/4=(d/2)^2
P.S.: egy huzal felszínének számítására egy körlap alapú hasáb modellje jobban illik.
Azért használt két különböző módszert, mert az első, aki a d^2pi/4-et használt, inkább műszaki szemléletű, valószinüleg mérnök, a műszaki életben ezzel számolunk, ahogy már az egyik válaszoló említette helyesen.
A másik tanár nagyobb valószínűséggel fizikus/matematikus, mert nekik az r^2*pi, (r: sugár) jut eszükbe, és az r-helyébe beírják a (d/2)-őt.
Kérdés: Melyik a jobb? A válasz attól függ, hogy hol szeretnénk alkalmazni:
1. Méréstechnikailag: A d^2pi/4 jobb, az átmérő közvetlen mérhető.
2. Számolástechnikailag: r^2pi jobb, mert pl. a kör sugarával nagyon jól lehet kezelni a polár/henger/gömbi/elliptikus-koordinátarendszereket, így nyílván bizonyos térváltozók egyszerűen iparaméterezhetők.
Az, hogy a két módszer ekvivalens, a következőt jelenti: Igaz, hogy "egyenértékű" ahogy már említették, de azt sem könnyű megmondani, hogy az egyenértékűség mit jelent, ill. milyen körülmények közt, stb. szóval én más oldalról közelítem meg a választ:
Az ekvivalencia azt jelenti, hogy a két összefüggés egymásból kölcsönösen származtatható (azaz oda-vissza levezethető) egyszerű matematikai műveletek segítségével.
Egyszerű matematikai műveletek alatt általában pedig az összeadást (kivonás) és szorzást (osztást) értjük.
Megjegyzem, bizonyos megkötések mellett más műveletekre is kiterjeszthetjük ezeket a dolgokat, de most ebbe nem megyek bele.
Na így már remélem letisztultak a dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!