Ha egy tekercs alatt elhalad egy olyan pemanens mágnes kerék aminél csak 1 pólus (van benne) halad el akkor hány darab félhullám keletkezik?
Kettő, egy negatív és egy pozitív . Azt hogy melyik van előbb a tekercselési és a mágnes iránya határozza meg.
Gyakorlatban amikor tirisztor (nem tranzimó mert az negatív impulzust használ) gyújtásához pozitív impulzust használunk a másodiknak vesszük mert az erővonal szakadással létrejövő impulzus helyileg mindig stabilabb.
Köszönöm a válaszod
Azt még megkérdezhetem e hogy miért van úgy hogy a tranzimo negatív pulzusra nyit?
Mert a tranzimóban egy PNP tranzisztor látja el a kapcsolási feladatott, aminek negatív impulzus kell a bekapcsolásához.
Amúgy annak idején a tranzisztor alkalmazását a nagy érzékenységű tirisztorok hiánya miatt használták.
Manapság már csak tirisztorokat vagy IGBT alkalmaznak CDI gyújtásokban.
Szia köszi a választ
Viszont jó hogy "feljött" a tranzimo
Mert nem értem ha negatív kapcsolású a tranzimo akkor hogy lehet hogy a kd602 tranzisztor NPN ?
Igen valóban NPN és ráadásul én meg KD503 találok benne .
Akkor valószínű a tranzimó egy TCI gyújtás ahol a gyújtó transzformátorban tárolt mágnesességet alakítják át nagyfeszültségű ívvé . De akkor is negatív impulzusra gyújt az elektronika csak nem kinyitják a tranzisztort hanem lezárják és a mágneses tér összeomlása generálja a szikrát. Pontos információim sajnos nincsenek a kapcsolásáról ezért egy kicsit találgatásba megy át a dolog :).
Szia
Érdekes az a tranzimocska :) Jó múltkorában foglalkoztam egy picit vele. Én is keresem volna hozzá kapcsolási rajzot hozzá, de még szlovákul sem találtam :(
Viszont egyet tudok. A gyújtótekercs között nincs különbség a tirisztoroshoz képest. Mert fel lehet cserélni.
Ha tirisztoros "alaplap" (2 vezeték a jeladó) akkor simán rá lehet kötni a tranzimót, csak a jeladó vezetékeit fel kell cserélni.
(fordítva nem igaz mert a jeladó csak 1 vezetékes/tranzimos alaplap/ és nem tudjuk ugye e miatt felcserélni)
(tehát nem hagyományos tranzisztoros gyújtásról beszélünk)
Ezek az elektromos dolgok vannak benne:
KD 602 NPN tranyo
KY 705 dióda
4 mikrofarádos 600 V-os kondi
Jól belemélyedtünk a tranzimoba :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!