Létezik hologram a valóságban? Hogy tudják megcsinálni?
Néztem a Wikipédián, meg több helyen is, hogy lehetséges-e ilyen, és ha igen, akkor hogyan képesek megcsinálni, hogy egy akármilyen tárgyról (akár létező, akár kitalált) egy "3D-s fényképet" vetítsenek ki (azaz készítsenek róla egy hologramot).
Az én agyamban a hologram olyan, mint a filmekben szokott lenn, hogy kivetítik a szabad térbe, a levegőbe a képet, és mi látjuk azt. Én szerintem a valóságban ilyen nem lehet legyártani, csak olyat, ami nagyon hasonlít erre. Néztem néhány videót, és ott lehetett látni, hogy a hologram körül kocka alakban van valami fehér fátyolos dolog. Úgy gondolom, hogy oda vetíthetik ki, ugyanis szerintem nem lehet azt megcsinálni a valóságban, hogy az egy pontból kivilágított fényt valahogy megállítják a levegőben. Lehetetlen lenne a levegőben világító fotonokat raktározni, melyek úgy helyezkednek el, hogy pont egy létező tárgy alakját adják 3 dimenzióban.
Nem a levegőbe vetítik, hanem általában valami részecskékre amik a levegőben keringenek - itt pl. közönséges pára: https://www.youtube.com/watch?v=wQTIHGZRos0&hd=1
Persze ezek általában becsapósok, s valójában 2D-sek, de komolyabb anyagokkal és fénnyel semmi akadálya a 3D-nek.
A videón egy sima projektor van, ami egy sík párafüggönyre vetít. Az nem hologram.
Elvben működhet, hogy a tér adott pontján gerjesszék az ott lévő gázt, ahogy pl. a rákos sejteket lövik sugárral több irányból, hogy egy ponton fejtsék ki a hatást. De nem tudok róla, hogy meg is valósult volna ilyen, tehát hogy a levegőben, 3D-ben, körbejárható módon létezne. (LED-es mátrix meg hasonló megoldások vannak, de az megint más.)
Köszönöm a válaszokat, nagyon jó voltak!
Én először ezt a videót néztem, nézzétek meg ti is.
https://www.youtube.com/watch?v=G10bzatpuFc
Látható, hogy a kép teljesen 3 dimenziós, és forgatni is lehet. Viszont látni körülötte valamilyen anyagot, mintha egy sötét árnyékszerű fátyol venné körbe a testet, ezért gondoltam, hogy amit mutatnak, az nem a levegőbe van vetítve. Esetleg nem tudjátok , hogy ebben a videóban ezt hogyan oldották meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!