Mi az a komplementer?
A komplementer unió B komplementer (az egész fölött összefüggő vonal van).
A = {1; 2; 3; 4; 5}
B = {4; 5; 6; 7; 8}
C = {1; 3; 5; 7; 9}
És mondjuk A komplementer unió B (sima), A ko. unio C, A metszet C ko., A metszet C ko. \ B ko., B ko. \ C, B \ C ko., A ko. unio B ko. unio C ko. A ko. unió B .
A matektanár, az osztályfőnök (szintén matektanár) és a könyv is mind mást mondanak.
A komplementer B = 3, 9
Ha komplementerrel találkozol az annyit jelent, hogy minden azon kívül amit definiáltál.
Van egy alaphalmazod, ez lehet az összes ma élő ember, lehetnek a kutyák vagy a macskák, vagy az 1, ..., 10 egész számok. A feladat most azért nincs jól meghatározva, mert nincs megadva az alaphalmaz. Benne van-e például a 10-es szám?
A komplementer, az unió és a metszet erősorrendjét (precedencia) is meg kell adni. Az egyik tanár szerint az unió és a metszet ugyanolyan erős, a másik szerint a metszet erősebb. A zárójelezést ne hagyd el, mert ugyanúgy megváltoztatja a műveletek sorrendjét, mint ha szorzás és összeadás lenne. Mert nem mindegy, hogy A komplementerét uniózod B komplementerével, vagy A komplementerét uniózod B-vel, és ennek veszed a komplementerét.
Legyen egy A és egy B halmazod úgy, hogy az A halmaz a B halmaz részhalmaza. Tehát A minden eleme, a B-nek is eleme.
Ekkor az A halmaz komplementere a B halmazra nézve: B\A
Tehát a B halmaz minden olyan eleme, amely NEM eleme az A halmaznak.
Na, tegnap írtunk, a feladat:
U = {15-nél nem nagyobb természetes számok}
A = {5-tel osztható természetes számok} //Az U halmaz behatárolja
B = {5; 7; 9; 10}
Ehhez tartozott egy feladat:
A fölötte egy vonal =
Ide ezt írtam: {7; 9;}
Ez így jó, vagy oda kellett volna még írnom a többi, halmazba tartozó számokat is? //kivétel persze a 0, 5, 10, 15
Szerintem összezavart téged az, hogy itt mi az A és a B halmaz...
A komplementere a feladatodban (#8) valószínűleg U-ra értendő (általában U-val jelölik az alaphalmazt, mint univerzum azt hiszem, de lehet hogy tévdek...).
Ebben az esetben viszont nem jó a megoldásod. Te a B-re való komplementerét írtad fel.
Ha U-ra nézzük (valószínűleg ez a jó), akkor A komplementere:
{1; 2; 3; 4; 6; 7; 8; 9; 11; 12; 13; 14}
Tehát nagyon fontos, hogy MILYEN HALMAZRA NÉZVE KÉPEZZÜK A KOMPLEMENTER HALMAZT. Ha nincs odaírva, akkor AZ ALAPHALMAZRA. A feladat valószínűleg írja, hogy mi az alaphalmaz. Ezekre figyelj oda legközelebb. Én meg megpróbálom érthetőbben magyarázni legközelebb, sajnálom.
Aha, értem.
Gondolkodtam ott, hogy vegyem-e hozzá az alaphalmaz elemeit is, mert nincs sok abból sem, de végül csak a B elemeit írtam be, már amelyek nincsenek benne az A halmazban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!