Hidrogénatom = Prócium?
Két kérdésem lenne:
1.) A közönséges hidrogénatomot (ami a periódusos rendszerben is van) hívják próciumnak?
2.) Ha a deutériumnak 1 protonja és egy neutronja van, akkor a deutérium = hélium ?? És ha nem miért nem? Hiszen a héliumnak is egy protonja és egy neutronja van.
Köszönöm a válaszokat.
1.) Sosem hallottam még annak hívni, de tetszik. Amúgy ráguglizva látom, hogy létezik is: [link] (Mivel a prócium az 1-es tömegszámú hidrogén, és ez a leggyakoribb, ezért szerintem a „közönséges hidrogénatomra” megfelelő elnevezés.)
2.) Nem. A héliumnak az a definíciója, hogy kettő protonja van. Szóval nem ugyanaz a kettő. (Amúgy a héliumnak általában 2 protonja és 2 neutronja van, de vannak egyéb izotópjai is, ezek viszont csak a neutron számban térnek el – [link] )
Nem. A hidrogén az összes 1 protonszámú atomot jelenti. Mivel a hidrogén nagyon érdekes, és mindhárom izotópja nagy jelentősséggel bír külön nevet kaptak. Az egy protonból álló hidrogénatomot hívják prociumnak.
A deutérium ugyancsak egy protont tartalmaz, ezért továbbra is hidrogénről beszélünk, de a proton mellett van egy neutron is az atommagban. Ezért a tömegszáma kettő.
A héliumnak két protonja van, ezért már nem lehet hidrogénről beszélni. A hélium atomban ezen a két nukleonon kívül van még neutron is. Többnyire kettő (vagy egy vagy három).
Egy kicsit pontosítok, felületes voltam, bocsánat.
0.) Nem, a hidrogénatom nem egyenlő a próciummal, még a próciumatommal sem feltétlen, hiszen a deutérium is hidrogén, mégsem prócium.
1.) A „közönséges hidrogénatomot” hívják próciumATOMnak, illetve a „közönséges hidrogént” próciumnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!