1 MJ -al mekkora hőmérséklet változás? (lent)
1 megajoule hőköléssel mekkora hőmérséklet változást érek el 1 m3 -es atmoszférikus nyomású helységben?
mondjuk ez egy szoba, nincs benne semmi.
Egy szobában is lehet sokminden, hélium, argon, urán, levegő, CO2 stb. De feltéve, hogy héiumról van szó, ami normál körülményekről indult:
22,4 l.....1mól
1000l.....x mól
x=44,64 l
Megjegyzem, ha nagyobb volt a hőmérséklet, akkor több gáz lehetett, és akkor nem érvényes az egész, de így egyszerűbb, és ha pl. 20°-ról indult, akkor a mólmennyiséget levezetheted a termikus állapotegyenletből.
A változás izochor lesz. Íme a jelöléseim, romániai vagyok, és tudom, hogy ott másképp mennek:
Q-hőmennyiség
n-mólmennyiség
dT-hőm.különbség
Cv-izochor mólhő
Q=n*Cv*dT
dT=Q/(n*Cv)
dT=2695°C
Ez elég soknak tűnik nekem, számold újra. Ha levegőről van szó, akkor én úgy venném, hogy 21% O2-t kell felmelegíteni, vagyis kb. ötödannyi mólt, majd ugyanezt kb. 79% N2-vel is, ezek a légkör fő elemei, de asszem veheted egyben is, mert mindkettő kétatomos.
küszi, de ez enyhen szólva gyanús.
1 kw teljesítméynű fűtőszál fűtőértéke 3,6 MJ/kwh .
dT=2600x3,6 Celsius?
Sejtettem, hogy erre megy ki a játék, de teljesen rosszul gondolod. Fűtésnél nem arra megy el az energia nagy része, hogy néhány száz köbméter levegőt felemelegísd, hanem arra, hogy azon a hőmérsékletetn tartsd. Ekkor pedig a falon/plafon/nyílászárákókon keresztüli hőleadásokkal kell számolni.
A hozzá szóló pedig jól számolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!