Hogy kell kiszámolni, hogy hányféle lehetséges állás van a rubik kockán?
Két különböző kérdés lehetséges ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy a kockát szétszedve és újra összerakva hány lehetséges állás létezik, ezt az 1-3. pontok számítják ki. A másik, hogy csak forgatással egy állásból összesen hány állás érhető el, ezt tartalmazza a 4. pont.
1. A közepek
A közepeknek csak egyféle lehetséges állásuk van. Összesen 1 lehetőség.
2. Az élek belsejei
Ezekből 12 van és kétféleképp lehet őket egyesével orientálni. Összesen 12! * 2^12 lehetőség.
3. A sarkok
Ezekből 8 van és háromféleképp lehet őket egyesével orientálni. Összesen 8! * 3^8 lehetőség.
Így, ezek összeszorzásával nem a te számod jön ki, hanem egy pont tizenkétszer akkora szám: 519 024 039 293 878 272 000.
4. A lehetetlen pozíciók
Nem minden pozícióból lehet minden másikat elérni. Például ha megcseréled egy él orientációját a kész kockából, sehogy sem lehet forgatással újra a kész állapotot elérni. Ilyenkor a lehetőségek egy új világát (csoportelméletben: "pályáját") hozod létre. Összesen 12 ilyen világ létezik, mindegyiknek ugyanannyi lehetséges állása van. Ennek a bizonyításába nem mennék bele, mert viszonylag körülményes. Innen jön a 43 252 003 274 489 856 000.
#1 Én sem értem miért nem hozza be rögtön, link alapján be kéne, de mindegy, mert így is megtaláltam amit mondtál, kösz.
#3 Köszi a magyarázatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!