Milyen reakciókat tudtok azzal ha a sósav (hidrogén klorid) reagál valamivel?
Figyelt kérdés
kémiára beszámolót kellett csinálnom és azt mondta a tanárnő nem elég amit írtam és kellenének reakciók.Szóval hogy a hidrogén klorid reagál valamivel és anna a reakcióképlete kellene...Elsős gimis könyve állítólag van,de én akitöl megpróbáltam szerezni azoknak nincs könyvük...SEGÍTSETEK!!!!!!!!!!2009. dec. 13. 13:47
1/8 A kérdező kommentje:
*gimis könyvbe
2009. dec. 13. 13:48
2/8 anonim válasza:
HCl + H2O → H3O+ + Cl−
CaCO3 + 2 HCl → CaCl2 + CO2 + H2O
NaClO + 2 HCl → H2O + NaCl + Cl2
2 KMnO4 + 16 HCl → 2 MnCl2 + 8 H2O + 2 KCl + 5 Cl2
2HCl + Zn -> ZnCl2 + h2
Kell még? Szerves reakciók is jöhetnek?
4/8 A kérdező kommentje:
uhh.köszönöm szépen,de nem nagyon értek a kémiához ugy hogy az első válaszolót megkérném hogy irja oda a névét is(hidrogén klorid+....(aztán meg a reakció))
2009. dec. 13. 14:06
5/8 anonim válasza:
Első: sósav vízzel
Második sósav kalcium-karbonáttal (mészkővel), széndioxid képződik
Harmadik: sósav nátrium-hipoklorittal (magyarul hipóval), klórgáz fejlődik, ezért nem szabad összeönteni otthon a kettőt
Negyedik: kálium-permanganáttal
Ötödik: cinket marja szét, hidrogén gáz fejlődik.
Ez így OK?
6/8 A kérdező kommentje:
oké.nagyon szépen köszönöm.^^
2009. dec. 13. 14:19
7/8 csokola'de' válasza:
HCl + Al = AlCl2 + H2 , azaz sósav(foly) + alumínium(szi) = alumínium klorid(foly)+hidrogén(gáz). Gyakran szoktak ezzel 'robbantgatni' ha a kettőt beletesszük egy műanyag flakonba, rácsavarjuk a kupakot és várjuk hogy reakcióba lépjenek egyszer csak 'felrobbannak' mert a hidrogén gáz szétveti a palackot.(ha vmit nem jól irtam ne hülyézzetek hanem irjátok le rendesen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!