A tűzifa mennyire szívja magába a nedvességet a levegőből?
Azt tudom, hogy a friss vágású fa víztartalma 50 % is lehet, a száraz fáé nyáron 10 %-ig is lemehet.
De ha a fa szabadban, tető alatt van tárolva télen, amikor a levegő relatív páratartalma 100 %-hoz közelít, akkor nem szívja magába ezt a nedvességet? Még akkor is, az abszolút nedvességtartalom alacsony?
Ha magába szívja, akkor teljesen jelentéktelen, vagy jelentős mértékben?
(Először a házimunkák között akartam megkérdezni, de aztán rájöttem, hogy ehhez nem favágó kell, hanem fizikus. :)
Ehhez elég egy falusi ember is, aki gyakran fűt fával. :)
A százalékokat nem tudom megmondani, de mondjuk ha nyílt terepen tárolják a fát, akkor egy-egy párás, ködös éjszaka után könnyebben fogsz vele tüzet oltani, mint fűteni. :)
Azért ezek a %-ok csakókák.
A 100% páratartalom azt jelenti, hogy nem fér a levegőbe több víz.
Attól még a fa nedvességtartalma akármennyi is lehet.
Amúgy igen: olyankor beszívhatja a kicsapódó vizet, ami végigfolyik rajta.
Köszönöm a válaszokat.
Én azt feltételezem, hogy ha nem fér több nedvesség a levegőbe, a fába pedig igen, akkor nem csak a kicsapódó vizet tudja felvenni, hanem a levegőből is kiveszi a párát.
Ha egy enyhén nedves (azaz nyirkos, nem teljesen száraz) pólót kiterítünk, és ráteszünk egy teljesen szárazat, akkor a nedvesből elpárolgó vizet a száraz magába veszi, az is nedves (nyirkos) lesz.
Ezt most találtam:
"A fa higroszkopikus szerkezete miatt a levegő ter- mészetes páratartalmából vizet tud felvenni, ezért a légszáraz fa víztartalma az őszi időszakban 20% fölötti értékre növekszik. Ezért célszerű a fát közvetlenül tüzelés előtt belső térben előszárítani."
Szerintem mostanra már 30 fölé mehetett. (Fagyos időben ugye nincs ez a veszély, de mostanában nincs fagy.)
A holnapi begyújtásnyit ma be kell tárolni a kályha közelébe.
Ő kiszárad, a levegőt meg párásítja. Dupla előny. :)
A #4-es válaszoló kommentjének idézett részletét beírtam a google-be, hogy hol olvashatta ezt a balgaságot, hogy a fa higroszkópos. Hát megdöbbentő volt, hogy szó szerint kopizták egymástól több helyen is, így a forrást nem találtam meg.
Higroszkóposnak az erősen nedvszívó anyagokat nevezzük. Ilyenek a tömény kénsav, a szilárd nátrium hidroxid, a foszfor pentoxid és általában az anhidridek stb. vagy a kristályvizüktől megfosztott kristályos anyagok, például a kihevített rézgálic, vagy a gipsz...
A fa ebből a szempontból nem nevezhető higroszkóposnak. Nyilván egyensúlyi állapotok állnak be hosszú idő átlagában, tehát ha egy nyári kánikulában 10% nedvességtartalomra kiszáradt fára egy hűvös csapadékos ősz jön, akkor növekedhet pár százalékot a nedvességtartalma.
De tudni kell, hogy 100% relatív páratartalomnak nevezzük, ha 1m3 levegő
40 C fokon 51,2 g vízgőzt
20 C fokon 17,3 g vízgőzt
00 C fokon 4,8 g vízgőzt tartalmaz...
Most Debrecenben 5 C fok van. Vonatkoztassunk +5 C fokra és 1 m3-re
Ha a fa víztartalma 10 % akkor az 1 m3 (=650 kg) fában 65 kg víz van [ez 6500 g 1m3 fában]
Ha a levegő relatív páratartalma 90% akkor 1 m3 ben 6,1 g víz van
[a levegő 5 fokon 6,8 g vizet képes felvenni, ekkor 100% a relatív páratartalom]
Szóval a helyzet 5 fokon úgy néz ki, hogy a fa víztartalma 6500g/1m3 vesz-e fel vizet a levegőből, melynek víztartalma 6,1g/m3.
Nem mondom, hogy nem vesz fel, de a folyamat fizikai hajtóereje csekély.
A tapasztalatom az, hogy legalább 1 évig kell szárítani a fát, tüzelés előtt. Elég úgy, hogy a csapadék ne érje...
Itt is írják a higroszkóposságot, és elég hozzáértőnek tűnő szövegkörnyezetben:
Ezt a szót nem csak egyes anyagokkal kapcsolatban, hanem a növényeknek a rostok szerkezetén alapuló fokozott vízfelvételével kapcsolatban, pl. a nedvesség hatására gyorsan kinyíló magtokoknál is emlegetni szokták.
Elég részletes indoklást írtál, belekötni csak abba tudok, hogy az itt linkelt oldalon 25-30 %-nak írják a rosttelítettségi állapotot, azaz maximum ennyi vizet vesznek fel maguk a rostok, akár a levegőből is, ez felel meg a levegő relatív 100 %-os páratartalmának. Ha ennél kevesebb vizet tartalmaznak, akkor az egyensúlyi állapotra törekedve a párát szedik magukba. Az abszolút nedvességtartalomtól függetlenül.
Hogy milyen intenzitással, azt nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!