Csak szerintem nem stimmel ez energetikailag, vagy szerintetek sem (videó)?
https://www.youtube.com/watch?v=rb9PB9fsWQQ
Az rendben van hogy a víz hő hatására bomlik, és az alkotóelemei el tudnak égni "ismét" vízzé. És egy ilyen a videóban látható "lángvágó" készülék is működhet így ha van külső energiaforrása (Hálózatba volt dugva végig a táp ami táplálta.).
De akkor hogyan akar ezzel energiát "előállítani"? Honnan fog származni az az energia ami először lebontja a vizet?
Szerintem energetikailag nem stimmel a dolog! Szerintetek?
(Lehet hogy az ezotériába kellett volna írnom a kérdést?)
Nem provokációnak szántam a kérdést.
Csak kíváncsi vagyok. Lehet hogy van itt valaki aki jobban meg tudja magyarázni tudományos megközelítéssel is, hogy tulajdonképpen miről is van itt szó. Mert lehet hogy ok a dolog csak én nem értem.
A csávó egy csaló.
A vizet felbontja egyenárammal majd a keletkező durranó gázt elégeti. Semmilyen többletenergia nem keletkezik a folyamatban ahogyan ő ezt állítja.
A berendezést lehet kapni lángvágó és hegesztési célokra az USA-ban.
Az előnye az hogy nem kell hozzá gázpalack ami robbanásveszélyes.
Hát ennyi.
A röhej az hogy a sok hülye megy és nézi és ámul.
Azt hiszem egy okos csávó sem volt köztük vagy felállt már az előadás első percében és hazament.
Nemcsak, hogy csaló az öreg, de maga az elméleti okfejtése is hibákkal és erős parasztvakításokkal teli. Példa mindkettőre:
Hiba: "A benzin 86 rész szén, és 14 rész hidrogén."
Kifejtés: A benzin egy anyagkeverék, amelyben ugyanúgy megtalálható alacsony, és nagy C:H-arányú vegyületek. Tömegalapon számolva a benzol esetén ez 92:8, pentán esetén 83:17.
Hiba: "A hidrogén égéshője 120000 kJ/kg, a benziné mint vegyületé (SIC!) 42000 kJ/kg".
Kifejtés: Ezek irodalmi adatok, nagyrészt helyesek is. Azonban nagyon fontos, hogy tömegalapon vannak megadva az értékek. Ha benzinnél átlagosan 0,76 g/cm^3-es sűrűséggel számolunk, úgy ez az energia kijön 1,32 dm^3 benzinből. Azonban hidrogénnél 0,09 g/dm^3-es (0,00009 g/cm^3) sűrűséget feltételezve ehhez már több, mint 11 m^3 hidrogéngázra lenne szükség (standardállapot).
#2 leírja a készülék működését, ehhez több hozzáfűznivaló nem is kell.
Kis megjegyzésképp leírnám, hogy nem csak elektromos árammal, hanem termikus úton is lehet a vizet bontani. Kb. 2000°C-ra felhevítve a víz elemeire bomlik, azonban a felmelegítésre fordított energia ára jóval meghaladja a durranógáz elégetésével nyert energia értékét.
Jajj drága Béláim az Úrban - hát nincs új a Nap alatt? Már megint az egyik Mesterről értesülünk? A hon megmentőjéről? ;)
De a félre a tréfát - ez már egy közel 10 éves(!) sztori (a belinkelt videó a Nyíregyházi Televízió adásában jelent meg ~2005 táján?), ha nem több: ez a fazon már azóta tart előadásokat és mutogatja a Multiplaz - egyébként orosz - plazmavágót (ami állítása szerint ő talált fel, de az oroszok gaz módon "ellopták" tőle), hogy "Nézzétek, a víz ég! És Én a víz nukleáris energiájával - amitől nem kell félni hisz nincs sugárveszély - autót fogok vele hajtani! Csak támogassátok az alapítványomat, hogy csinálhassak prototípust! És nem, nem akarom külföldre vinni a találmányomat, mert azt a Nép szolgálatába óhajtom hajtani!".
Csak valahogy azt felejti el ez a drága jótét lélek, hogy a víz bontásához energia kell - több mint ami a hidrogén égésekor/oxigénnel való egyesülésekor keletkezik.
Ezt az energiakülönbséget valahonnan fedezni kell - alkalmasint akkumulátorból.
Viszont így végeredményben csináltunk egy állatira drága elektromos hajtású - mert az energiát végül is az akkumulátorból nyerjük, amit ahelyett, hogy egy elektromos hajtásra használnánk fel, egy belsőégésű motorban (ami nehéz) égetünk el rettentő hatásfokkal - autót.
A legjobban a témát talán a BME foglalja össze:
Silber elvtárs nyomvonalán még pár észrevétel a videóhoz:
* Lavoisier 1783-ban és nem 1773-ban fedezte fel a hidrogént: kísérletében vasreszeléket hevített fel, majd azon át áramoltatta a vízgőzt, nem csak "forró lapra vizet fröcskölt" ( [link] ).
* Az elektrolízis nem 1985 óta alkalmazzák, hanem kvázi 1789 óta - bár hatékonyan, ipari méretekben az 1800-as évek végétől ( [link] ).
* Hidrogénüzemű motorokkal már az 1800-as évek eleje óta kísérleteznek ( [link] illetve [link] ), 1930-ban angol szabadalmat nyújtottak be róla ( [link] ), a második világháborúban is használatos volt ( [link] ). Szóval az 1985-ös dátum - mint hogy akkor kezdődően foglalkoztak "komolyan" vele - kissé érdekes. Vagyis nem, mert akkor adta be a Mester a szabadalmát a német szabadalmi hivatalba. ;)
Hehe, a jó öreg Spanyol féle videó :D
Igen, teljesen jól látod kérdező - a vízbontáshoz energia kell, ami, mivel veszteséges a világ (van fénye, van hangja, van sugárzó hője) így értelemszerűen kevesebb energiát fog előállítani, mint amennyit a hidrogén és oxigén felbontásához szükséges.
De azért újra és újra felbukkan valaki, aki elkezd kardoskodni, hogy ez pedig úgy van, csak a mocskos olajlobbi... :)
Bevallom régebben is láttam már ezt a videót, és akkor is így gondoltam ahogy ti is mondjátok. Viszont újra és újra felbukkan(t), ezért gondoltam akkor lehet mögötte valami új dolog/"tudományos" háttér mégiscsak, ha mindenki "megosztja".
De úgy látszik továbbra is jobban teszem ha az első gondolatomra a józan paraszti eszemre hallgatok. :)
Egy szónak is száz a vége:
Olyan működésű berendezés amit ez a muki leír a videóban meg máshol is NINCS, nem létezik!
Szerintem nagyjából zárhatjuk is e témát.
egy halovány kérdésecske még azért fölmerült bennem.
Vajon a "Grófi" címet is csak odakamuzta a neve elé? XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!