Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Tudsz-e egy kombinatorikus...

Tudsz-e egy kombinatorikus megfejtést erre?

Figyelt kérdés

Van egy feladat, amit megoldottam, de jó hosszan.

A végeredménye azt sugallja, hogy van vmi okos megoldás is:

Egy kör kerületén van n db pont. Mindegyiket mindegyikkel összekötöm egy szakasszal. Legfeljebb hány tartományra osztják ezek a szakaszok a kört?

Mármost ez jött ki:

1 + (n alatt a 2) + (n alatt a 4)

(az első öt eset amúgy 2 hatványa)

Kellene egy "okos" (kombinatorikus) megoldás!

2013. dec. 31. 18:20
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Bocs, visszaszívtam, a szumma képletet nem jól másolta.
2014. jan. 1. 15:02
 12/15 A kérdező kommentje:

#9-nek:

????

Sajnos még mindig nem értem, az idézetben mi a gond?

Kérlek részletezd, nem akarok hülyén meghalni.

Továbbra is úgy látom, hogy az egy másik kérdés, amire te válaszoltál.

2014. jan. 1. 16:42
 13/15 anonim ***** válasza:

Ez volt a kérdés:

Egy kör kerületén van n db pont. Mindegyiket mindegyikkel összekötöm egy szakasszal. Legfeljebb hány tartományra osztják ezek a szakaszok a kört?

Én azt vizsgáltam, hogy az egyenesek bizonyos metszéspontok esetén hogyan osztják fel a kört. Namármost, ha a pontokat összekötöd, akkor ezek a szakaszok metszeni is fogják egymást, ezzel is több részre felbontva a kört. Minden szakaszhoz egyértelműen hozzárendelhető egy egyenes, és fordítva. Így egyáltalán nem másik feladattal foglalkoztam. Talán azt kihagytam, hogy két egyenes metszéspontját akkor értelmezzük, ha a körlapon van (tehát a kerületén nem értelmezzük; ekkor az eredeti feladat szempontjából 2 szakaszt kapunk, amik ugyanabból a pontból indulnak).

Remélem ennyiből már érthető a kijelentésem. És még egy dolog; ha segítséget kérek valakitől, akkor a másik segítőkészségére nem az a válaszom, hogy "el se olvastad a feladatot", hanem az, hogy kösz, hogy segíteni próbálsz, de nem erre gondoltam.

2014. jan. 1. 17:09
 14/15 A kérdező kommentje:

Oké, ha a stílusról beszélünk, az más kérdés.

Ez ízlésbeli probléma, nem logikai, sem tartalmi.

A válaszod után is úgy látom, merőben más típusú az általános egyenesekkel felosztás problémája, nem látom, hogyan lehetne az általános esetből az aktuálisra következtetni.

Az általános esetre ismert pár szép megoldás, nem is túl bonyolult. Itt is van egy szép kombinatorikus megoldás, amiből az ismert képlet - (n^2+n+2)/2 - kevésbé ismert alakja jön ki: [(n+1) alatt a 2]+1. (n az egyenesek száma)

Amit írsz a tetszőleges körön belüli metszéspontokról, az azért sántít, mert ezek elhelyezkedése nagyon is számít a további körön belüli tartományok darabszámában, vagyis nem egyértelmű a két probléma közötti megfeleltetés.

A modoromért megkövetlek, ha úgy ítéled.

Valóban nem vagyok egy hízelgő típus.

2014. jan. 1. 23:41
 15/15 anonim ***** válasza:

Értem már, hogy mi nem jó! Az egyenesek elhelyezkedésének függvényében változik az n pont száma, vagyis az egyenesek és a körív metszéspontja.

Teljesen igazad van, és a kijelentésemet, miszerint nehéz elhinni, hogy felsőbb szintű matematikával vagy kapcsolatban, visszavonom sűrű bocsánatkérés közepette.

A modorról annyit, hogy nem kell ahhoz hízelgő típusú embernek lenni, hogy ne gázoljunk bele a másik igazságérzetébe.

2014. jan. 2. 03:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!