Ez hogy befolyásolja a napelem hatásfokát?
Úgy tudom hogy alapból 20% körüli a hatásfokuk,
de ha egy, két vagy három tükörrel plusz napfényt irányítunk a napelemre, akkor mennyivel lesz jobb?
Igen, rosszul írtam :D
Vagyis arra vagyok kíváncsi hogy 1-2-3 tükörrel mennyivel több energia éri a napelemet.
Mert ugye 1 m2 tükör sokkal olcsóbb mint 1 m2 napelem, de gondolom nem duplázza/triplázza/négyszerezi meg az energiát :S
Valóban nem. A közvetlenül beeső napfénynek csak egy részét veri vissza a tükör, hatásfoktól függően. Egy jó tükör kábé 90-95%-át veri vissza a beeső fénynek.
Ezen kívül, a napsütés állandó energiaértékű, és nagyon széles spektrumú EMH. A napelemeknek is több fajtája van, felhasznált technikai megoldásoktól és alapanyagoktól függően az infrától az UV-ig sokféle hullámhossztartományban működhetnek. Ellenben a tükrök általában csak a spektrum egy szűk tartományát verik vissza, ez is csökkenti a visszeverődő sugarakból előállítható villamos áram mennyiségét.
Harmadrészt maga a napelemcella sem tud bármekkora mennyiségű áramot elállítani, hiába kap egyre nagyobb mennyiségű naofényt. Megfelelő mennyiségű beeső fény esetén ugyanúgy elfüstöl, mint az izzószál a lámpában, ha túláramot kap.
Mindezek ellenére, technológiai módosításokkal elérhető, hogy egy napelemcella ilyen tükrös megoldások alkalmazása esetén is működőképes lehessen, és nagyobb mennyiségű áramot tudjon produkálni. De általában kifizetődőbb, ha a tükrök helyére eleve napelemcellákat építenek, így azonos területről nagyobb mennyiségű villanyáram nyerhető ki.
Létezik már nagyobb hatásfokú napelem, csak egyenlőre nem éri meg a sivatag közepére pakolni(4.5-től):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!