Hogyan lehet kiszámítani az autó gyorsulását?
folytatás:
és tudjuk hogy F=m*a, a=(1/m)*S[F(i)] ahol m a kocsi tömege, s(F(i)) pedig a kocsikra ható erők eredője. (meg kell jegyezni ha az eredő szöget zár be a kocsipálya síkjával, akkor osztani kell az erő cosinusával, hogy megkapjuk a vetületet) stbstbstb folytatni lehetne sokáig
Utolsó(kettő) az hasznos. Bár én ismerem ezeket. Lehet, hogy én fogalmaztam meg rosszul a kérdést, ugyanis nekem a motor fordulatszáma és az onnan eredő kerék fordulatszáma kéne. Persze, hogy mindegyik autónál más az érték, amit kapsz. De az F=m*a képletre is mást kapsz, ha egy nagyobb tárggyal fejtesz ki erőt. A fizikai összefüggés mindegyik autó számára azonos. Persze nem beleértve a dízelautókat, főképpen nem az elektromosokat. Én egy olyan sebességgörbét szeretnék létrehozni, ami a lehető legélethűbb. És nem fix értékekkel dolgozni. Van a sebességváltónak áttétele, ez nem autófüggő, hanem sebességváltó-függő. És van a motornak egy maximális fordulatszáma és teljesítménye. Ez is motorfüggő. Ezekből már ki lehet számolni a kerekek fordulását. És ha egy kis polskiba átteszed a Ferrari motorját és sebváltóját, futópadon ugyanakkora lesz a fordulatszáma.
Más részről: nem lehúztalak, hanem egész egyszerűen nem hasznos a válaszod. Számomra.
Tudod mit írok neked képleteket , csinálj velük amit akarsz , másra úgyse hallgatsz.
P= M*2pi*f = F*v = (F*s)/t (teljesítmény)
a= v/t (gyorsulás)
I= m*v (lendület)
v(kerületi seb.) = r*2pi*f (kerületi sebesség)
éta = P(le)/P(fel) = W(le)=W(fel) (hatásfok)
F(közegell.) = 0,5*k*A*ró*v^2 (légellenállási erő)
i = r1/r2 (áttétel)
F(súrl.) = F(nyomóerő) * mű ( ha vízszintesen van a test , akkor = m*g*mű)
Ezek után már nyilván elboldogulsz. Azt kéne észrevenni , hogy a képletet érteni is kell , meg tudni mire jó , nem csak bemagolni , azt bárki megtudja. Néha sokkal többet ér ha átgondolod mi történik egy adott folyamatban , minthogy csak számolj mint a bolond.
" Hát a gépnél nem így van. Szarik rá, hogy mi
a képlet, de kiszámolja."
Igen, ez pontosan így mûködik, ezért sincsenek egyetemek meg tankönyvek, csak képletgyûjtemények...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!