Ez hogy jött ki?
Van egy példa amit a matektanárom írt a dolgozatomba, de nekem sehogy nem jön ki. Mikor megkérdeztem, hogy nekem miért nem jön ki azt mondta, mert hülye vagyok. Itt a példa:
4(x+y)négyzet-9(x-y)négyzet
Ő így vezette le:
4(x+y)négyzet-9(x-y)négyzet=(2(x+y)-3(x-y))*(2(x+y))-36=(2x+2y-3x+3y)*(2x+2y-3x+3y)=(5y-x)*(5x-y)
Én próbáltam kiszámítani de a -36-ot sem értem, hogy jött ki. Na mind1 lehet, hogy csak valamit nem vettem figyelembe. Remélem tudjátok a választ.
1. A tanárodnak nincs joga azt mondani, hogy hülye vagy. Szólj a szüleidnek, hogy beszéljenek vele. Különösen azért, mert a levezetése nem jó.
2. Nemhogy a -36 nem jó ott, de szerintem az egész első sor nem az.
Viszont a második sorban már rendesen szerepel a -3x + 3y, mintha az elsőben a -3 (x + y) lenne.
A negyedik sor megint nem jó, mert a második tényező is 5y-x; így a legvégére (5y-x)^2 jönne ki.
Viszont ez egyáltalán nem egyenlő az eredeti egyenlettel. (Ami ránézésre is -5(x+y)^2, tehát fogalmam sincs, hogy mi a csudának kellene ezzel egyáltalán bármit is csinálni ezen kívül; max. felbontani: -5 (x^2 + 2xy + y^2) = -5 x^2 - 10xy - 5y^2 = - x^2 - 2xy - y^2, és ennyi.)
De aztán lehet, hogy én vagyok a h.lye... Talán majd jön egy nálam jobb matekos, és rendet tesz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!