Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha azt akarom, hogy egy tál...

Ha azt akarom, hogy egy tál tejbegrízz hamarabb lehűljön, kavarni érdemes vagy állni hagyni?

Figyelt kérdés
2013. jún. 11. 12:24
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
63%
Keverni. Én nem folyamatosan szoktam, hanem megkeverem egy kicsit, hagyom néhány percig, aztán újra megkeverem stb., amíg fogyasztható hőmérsékletűre hűl.
2013. jún. 11. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Én állni hagyom kicsit, utána pedig kívülről befelé eszem.
2013. jún. 11. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg keverés közben folyamatosan változik a meleg tejbegríznél alacsonyabb hőmérsékletű külső környezettel (levegő, ill. edény) közvetlenül érintkező felület, így gyorsabban/arányosabban hűl le.
2013. jún. 11. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 reszelo ***** válasza:
100%

Minél nagyobb két test között a hőkülönbség, annál nagyobb mértékben történik hőcsere. Nem lineárisan, hanem négyzetesen. Ha nem kevered meg, akkor csak a közepe lesz igazán forró, és ahogy a külső tejbegrízhez haladsz, egyre hidegebb, azonban emiatt nem történik nagy hősugárzás kifelé, hiszen a kinti tejbegrízmolekuláknak kicsi a különbségük a levegő hőmérsékletéhez képest. Azonban ha meleg kerül kívülre, akkor a nagyobb különbség négyzetesen nagyobb hőleadást biztosít.


Tehát mindenképpen keverve. Ráadásul úgy keverve, hogy a már lehűlt külső réteget középre keverd be, hiszen annak kicsi a hősugárzó képessége, ezáltal hűlni sem annyira fog. Nem állandó kevergetéssel hűl feltétlenül a legjobban. Elég percenként mondjuk mindig egyet keverni úgy a tejbegrízen, hogy a külső, már lehűlt rész kerüljön belülre.


Ugyanezen törvényszerűség miatt hűl le egy adott hőmérsékletre előbb a fagyasztóban a melegebb kaja. Ha beteszel egy 40 fokos és egy 60 fokos tányér főzeléket, a 60 fokos elvileg hamarabb hűl le a hűtőben uralkodó hőmérsékletre.

2013. jún. 12. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:

Aztaaa... Tök jól elmagyaráztad, amit én lusta voltam részletezni, és nem is tudtam volna teljesen pontosan: hogy miért úgy csinálom, ahogy... Azaz a saját tapasztalatomat "az optimális hűtésre".

Köszi. :)

2013. jún. 12. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:

Ha nagyon jól hőszigetelt edényben (kaloriméterben) van, akkor inkább állni hagyni érdemes, a kavarással ugyanis energiát, azaz hőt közölsz vele, és melegedni fog. Szóval túl gyorsan ne keverd.


Amúgy ha sima tálban van, akkor nehezen tudnád elég gyorsan kavarni, hogy melegedjen, inkább csak a környezetével való hőcserét segíted elő, ahogy a 13:38-as írta.


(Mondjuk azt nem értem, hogy miért kéne ugyanabban a fagyasztóban a 60 °C-os cuccnak rövidebb idő alatt lehűlnie 0 °C-os fokosra, mint a 40 °C-os cuccnak. A 60°-os esetében kell valamennyi idő, hogy 40 °C-osra hűljön, és onnan nem ugyanúgy viselkedik, mint az eredetileg 40 °C-os, tehát még annyi idő kell neki pluszba?)

2013. jún. 14. 23:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 reszelo ***** válasza:

A klasszikus kísérletben két fémvödröt tesznek ki a szabadba egy hideg, lehetôleg szeles éjszakán. A nyugalomban lévô víz rossz hôvezetô, ezért a víz tetején az edény oldala mentén keletkezik jég. Ha a kezdeti hômérséklet 10 oC körüli, belül nagyon lassú a lehûlés; a fent úszó jég még a szokásos keveredést is gátolja. A belsô, melegebb víz nem érintkezhet a hideg vödörrel, és nem adhatja át energiáját a külvilágnak.


Ha a kezdeti hômérséklet 40 oC körül van, erôs keveredés indul meg azelôtt, hogy a fagyás megkezdôdne. Így a teljes tömeg gyorsan és egyenletesen lehûl. Bár a jégképzôdés késôbb indul meg, az a víz, amely kezdetben meleg volt, hamarabb szilárdul meg teljesen, mint a hideg.


Nagyon fontosak a körülmények. Ha a hideg víz kezdetben 0,1 oC-os, a meleg 99,9 oC-os, nyilván nem számíthatunk meglepetésre. Az edényeknek elég nagynak kell lenniük, hogy kis hômérséklet-gradiens mellett is legyen keveredés, de elég kicsinek kell lenniük ahhoz, hogy a hô könnyen eltávozzon a vödrök felszínérôl. A szeles éjszaka erôs léghûtése sokat segít.

2013. jún. 20. 01:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 A kérdező kommentje:

Imádom a gyakorin a topikok közötti különbségeket :)

Így 2 év távlatából csodás olvasni, hogy tudományok témakörbe milyen válaszok érkeznek egy-egy egyszerűnek tűnő kérdésre. Ellenben, ha beírom ételek-italok kategóriába kaptam volna valami "keverd oszt egyed" szintű választ. :)

2015. ápr. 6. 06:14
 9/14 anonim ***** válasza:

Ezt egy „köszönöm”-nek vesszük, és szívesen! Bár „egyed, amíg meleg” hozzáállással is lehet azonosulni.


(Berta, az 1 év és 9,5 hónap rekordnak számít?)

2015. ápr. 6. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:

:DDD

Öt perce nem bírom abbahagyni a röhögést. :D

Rákerestem, amennyire tudtam, és igen, abszolút rekordnak számít, tehát a jelenlegi 1. helyezett. (Mindjárt bemásolom a linket a kézírásmegfejtős kérdés jópofa kérdezőjének, ott majd láthatod, de azért leírom: 2. hely 14 hónap, 3. hely 11 hónap. Persze az eredményekért nem vállalok felelősséget, hiszen nem látok minden kérdést még kategórián belül sem. :)


Nekem meg az jutott eszembe a kérdező kommentjét olvasván, hogy mi lett azóta a tejbegrízzel? :D

(Úgy értem, olvasta-e akkor a válaszokat, és kipróbálta-e a módszereket. Mert gondolom, nem áll ott azóta is ugyanaz a tejbegríz - már nem csak kihűlt volna magától... :D)

2015. ápr. 6. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!