Hogy töltődik a nimh akkumlátor, lehet túl tölteni?
Nem tudom, milyen töltőd van, de szerezz egy jobbat!
A túltöltéstől szétdurranhat minden zárt akku. Valóban sok rossz minőségű aksit árulnak.
Lehet, hogy a memória-effektus okozza a bosszúságodat. Azaz, ha nem teljesen lemerült akkut töltesz, legközelebb, már csak lecsökkent kapacitás áll rendelkezésre. A nikkel-kadmium akkura jellemző ez.
A nikkel-metálhidrid akku a gyártók szerin mentes a memória-effektustól, mások szerint nem egészen.
Én készítettem egy kisütő készüléket, mely CELLÁNKÉNT kisüti a maradék töltést.
A gyártók, kereskedők érdeke, hogy használd egy kicsit, és gyorsan tedd tönkre. Nem regélnek arról, hogyan kezeld helyesen az aksit.
Li-ion akkut 1,5 (1,2) V ceruzaelem (AA és AAA) méretben azért nem találsz, mert sok okos beletenné a NiMH töltőbe és leégetné vele a házat, a Li-ion speciális töltést igényel. Van AA és AAA méretű Lítiumos akku, de valahol 4-5 V közt van a feszültsége, így ha mégis NiCd vagy NiMH töltőbe teszi, nem fog működni a töltése, de el sem száll.
A valódi NiMH töltők feltöltött akkunál átállnak feszültségtartó "csepegtető" töltésre, így nem tudnak túltölteni. Ha viszont olyan töltőben töltöd, ami NiCd akkuhoz készült (neadjisten még a kínai gyárban átcímkézték NiMH-re, hogy el lehessen adni), akkor nagy esély van a túltöltésre, abból meg tűz vagy petárda szinten durranó akku is lehet.
Vadmalac na igen én is valami ilyenre gondoltam.
A kérdésem inkább a töltés fizikájára vonatkozott mert nem értem hogy lehet túltölteni egy adott tárolót, szóval a nimh töltőben is van valami figyelő? Nekem is nimh akum van az a ceruza f o s és egy napig töltöm aztán három mp alatt lemerül a mérleg amibe kell.
De a másik dologra áttérve ez tök hülyeség szerintem hogy mindenütt ezt a régi szr ceruza szabványt erőltetik az ujjonan vett készülékekbe , mert veszek valamit és tök símán adhatnának mellé 18650 liion akut és töltőt ami ezerszer többet tud ,gyorsan tölthető és egy darab 3,7v tehát minden oldala előnyösebb.A ceruza akkuknál nekem ahány volt és vettem 12 000ft os töltőt hozzá hát egyszer nem fordult elő hogy ha beraktál 4 akut akkor azt egyformán feltöltse ,így mindig kihagyott egyet közben világított hogy kész van ,ez udorító és drága ...
Vissza a fizikához ,azt nem értem hogy ha 1,2v os ra van méretezve a tartály és a töltő 1,5v al tölt akkor miért beszélhetünk túltöltésről hisz ha telítődik az a folyadék 1,5v on ettől még nem durran szét ,nem sül ki szóval ha továbbra is a töltő rá van kapcsolva 1,5v al akkor nem is tud több elektront belepumpálni mint ami már benne van pl egy autógumi 5báron még nem durran ki és rákötsz egy kompreszort ami nem képes 5 bárnál nagyobb nyomásra akkor hiába járatod órákon át a fújót ,attól a pillanattól hogy egyenlő a két ballon nyomása ,a fúvó üresjáratba pörög de nem képes túltölteni a kereket.
Mitől más ez a töltés egy akkumlátor nál mert azt mondod ha nem áll le akkor felrobbanhat .
Egy kondenzátor is csak akkor tud kisülni ha jelentős mértékben túltöltjük de az akkutöltő nem 200v al tölti a ceruzát vagy tévedek?
A már teletöltött akkunak megváltozik a belső ellenállása a töltéssel szemben, úgymond egyre kevesebb áramot tud felvenni, viszont ez nem fut nullára, az 1,2-es akku nem fog stabilizálódni 1,5 V-on. A további "pumpálás" alacsony áramot enged be, de enged, közben olyan elektrokémiai folyamatok indulnak be, ami már előnytelen, melegszik és gázok fejlődnek, a kettő együtt peches esetben akkurobbanáshoz és tűzhöz is vezethet.
A szabályozott töltők ezért töltenek 1,5 V vagy hasonló feszültséggel, majd amint közeledik a teletöltött állapot, töltőfesz. csökkentéssel leveszi a töltőáramot, utána már csak tartja a névleges feszültséget.
A Li-ion töltés még trükkösebb, ott több különböző áramú-feszültségű töltési szakasz van az "ürestől" a teli akkuig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!