Fát kell baltával kettéhasítani.2 féleképpen lehet. Az első lehetőség, ha a fa a tönkön áll és a baltával felülről hasítjuk ketté, a második pedig, hogy a balta alul van. Melyik miért előnyösebb? (FIZIKAILAG)
Másodikat nem szokták használni, én legalábbis nem találkoztam ilyennel, de szerintem nincs is értelme. Ha belegondolsz, az elsőnél folyamatos az erőátadás, "tolod" a rönköt a baltával, és az erőkifejtéseknél a tönk felé irányul az erő átadása. Másodiknál egy a rönkből kirántó mozdulattal próbálod begyorsítani a rönköt, és amikor megáll a balta, a rönköt pusztán a sebességéből származó lendület hajtja, és nem tolod.
Szóval a másodiknak se füle, se farka, mindenképen a baltával ütöd a rönköt, nem a rönkkel a baltát.
De van értelme a második esetnek, mégpedig amikor olyan erős a fa amit kettévágsz, hogy megszorul benne a balta. Ha már eléggé be van ütve a balta, emelés közben megfordítod, hogy a fa legyen fölül, és úgy csapod vissza. Ez jó eséllyel kettérepeszti a fát. Nekem a szomszédom tanította ezt a módszert, aki gyerek kora óta fával fűt, ma már közel 60 éves, szóval van tapasztalata ezzel kapcsolatban. :)
Lehet, hogy elméletileg ez nem igaz, de gyakorlatban vágtatok már fát? Én igen. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!