Hőtan. Hogy tudom kiszámolni hogy ha egy gáz térfogata csökken akkor mennyi hőmérséklet esés lesz miatta?
Köszönöm. Az a baj pontosan nem értem ezeket a fogalmakat de belekényszerülök hogy valahogyan zöld ágra vergődjek.
Szóval utána néztem a fogalmaknak s próbáltam megérteni. A nyomás az csökken mivel az egész zárt rendszer. A gáz nem hagyja el a zárt rendszert dugattyú mozdul el ami elvileg tömített. Oké hogy 100%-os tömitetségű dugyattú nincs de csak bonyolitaná a számitást a szivárgás. A rendszer előbb utóbb leadja a hőt de nem azonnal. Tekintsük tehát úgy hogy nem, a tartály belseje fog hűlni. Mondjuk nézzük azt az idő pillanatot mikor a tágulás megtörtént. Illetve - ez nem fontos de érdekel - ha a tágulás megtörtént mennyi idő után történik meg a hőmérséklet esés? Van valamiféle hőtehetetlenség ugye?
Ha egy gázt dugattyúval összenyomunk, akkor NŐ a hőmérséklete - mivel munkát végzünk rajta.
Fordított esetben a gáz végez munkát - ennek nagysága a külső nyomástól függ.
A hőmérsékletváltozás azonnal bekövetkezik.
Egyébként legelső közelítésnek jó az ideális gáz állapotegyenlete:
pV=nRT
Az mindegy, hogy húzzuk-e a dugattyút, attól még a gáz végez tágulási munkát - ha nem húzzuk hangsebesség-közeli gyorsasággal. (Meg mi is végzünk munkát a húzással, a két munka összege melegíti a dugattyún kívüli légkört)
De ekkor NŐ a gáz térfogata, a kérdésedben pedig csökkenésről beszéltél, szóval zavaros.
A gáz által végzett munka egy parabola-szakasz alatti terület. Középiskolás matektudással csak közelíteni lehet. Utána ez az energia levonandó a gáz belső energiájából, így lesz meg a hőmérséklet. (érdemesebb a fajhő helyett a mólhővel számolni)
Nem zavaros csak elírtam. A nyomás csökken a térfogat növekszik a dugattyú húzásakor.
A
pV=nRT
képletben mi micsoda?
P -nyomás
V térfogat
n?
R?
T gondolom a hőmérséklet.
Ha a középiskolás matektudás kevés akkor bele kell mennem a felsőbb szintűbe. De nem a deriválásról beszélsz véletlenül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!