Milyen hangokból áll egy Cisz moll pentaton?
A cisz-moll az E-dúr párhuzamos mollja; tehát előjegyzése 4 # (fisz, cisz, gisz, disz).
cisz = lá
Ebből felépíthető a cisz-moll hangsor:
lá, - cisz
ti, - disz
dó - e
ré - fisz
mi - gisz
fá - a
szó - h
lá - cisz'
A pentaton ötfokú hangsort jelent (penta = öt, ton = hang).
A lá-pentaton a lá hangról induló, öt hangból álló hangsor:
lá,- dó - ré - mi - szó.
Így tehát a cisz-moll pentaton a következőképp alakul:
lá, - cisz
dó - e
ré - fisz
mi - gisz
szó - h
lá - cisz'
A jobb hangzás, a befejezettség-érzés miatt kívánkozik még oda a záróhang, azaz a felső lá mindkét hangsorban; ezért írtam le. De a záróhangot nem szoktuk beleszámolni, mivel az ugyanaz a hang, csak egy oktávval feljebb.
Üdv. :)
Előző: ez a cisz-moll penchord volt. A pentatonból hiányzik a ti és a fa, jelen esetben a D és az A.
Tehát: Cisz, E, Fisz, Gisz, H.
*penTAchord akart tenni :)
Szóval van a pentaton meg a pentachord, utóbbiban van fa es ti, előbbiben meg nincs.
Előző voltam.
"Előző"
A nevem Wooster. Berta Wooster. :D
"ez a cisz-moll penchord volt"
Nem az volt. Még javítással (pentachord) sem.
Kétféle hangsort írtam le, de egyik sem az. A pentachord ugyanis öt egymást követő hangból álló hangsor. Ld. itt: [link]
"A pentatonból hiányzik a ti és a fa, jelen esetben a D és az A.
Tehát: Cisz, E, Fisz, Gisz, H."
Tudom. Ezt a sort írtam le másodikként.
"Szóval van a pentaton meg a pentachord, utóbbiban van fa es ti, előbbiben meg nincs."
Az előbbiben valóban nincs, de az utóbbiban sem okvetlenül van mindkettő... Gondold csak át. :)
Késő van már, egészen lelassultam, azért írtam baromságokat előbb. :D
Szóval az összes pentatonból hiányzik a két hang. És igen, némely pentachordban csak az egyik van, pl. a ré-pentachordban. Na.
Naugyehogyugye? :P
Máskor ne tessék kapkodni, kérem, végig kell olvasni mindent.
Egyébként késői időpontokban én is szoktam h.lyeségeket írni, csak az nálam sokkal később van, jellemzően éjfél után... :D
(Más időpontokban meg találok más kifogást. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!