Lejjebb belinkeltem egy kérdést, ez alapján ha választunk 1000 ajtóbol egyet, kinyitnak 999-et és átváltunk a másik bennmaradt ajtóra akkor 99,9% az esélyünk hogy ott van a nyeremény?
kicsit nehéz rajzols nélkül elmagyarázni, de megpróbálom:
képzeld el a három ajtót.
az ajtók egyenként 1/3 esélyt képviselnek.
most keretezd be az első két ajtót - ebben az esetben a két ajtónak együtt 2/3 esélye van, a harmadiknak továbbra is 1/3.
az bekeretezett két ajtó közül az egyiket kinyitják (nincs ott a nyeremény) - ekkor a bekeretezett két ajtónak továbbra is összesen 2/3 esélye van, de azt már tudod, hogy az egyik ajtó mögött biztosan nincs ott a nyeremény - a harmadik ajtónak az esélye továbbra is 1/3.
a bekerezetett ajtók közül most már csak egy maradt csukva, de mivel ennek a két ajtónak az esélye továbbra is 2/3, és már csak egy csukott ajtó van a "keretben", logikus, hogy ha ezt az ajtót választod, akkor annak a - kereten kívüli- harmadik ajtóval szemben éppen dupla akkora esélye van.
lehet, hogy így elmondva kevéssé átlátható, de ha lerajzolod, akkor mindjárt vilgos lesz.
egyébként ezt monty hall paradoxonnak nevezik.
-az előző vagyok-
azt nem írtam, hogy természetesen a "kereten" kívül levő ajtó az, amelyiket eredetileg választottál, ezért célszerű a csere lehetőségével élni!
Nah, most látom, hogy 1000 ajtóra van felírva a kérdés, én meg 100 ajtót feltételeztem. Mind1, a lényeg ugyanaz.
Eszembe jutott még egy szemlélet:)
Tehát:
1000 esetből 999-szer rossz ajtót fogsz elsőre választani. Ekkor az történik hogy hagyod, hogy kinyissák a többi 998-at, és utolsónak marad a nyereményes ajtó. Ekkor megváltoztatjuk a döntésünket, és ezért 1000 esetből 999-szer nyerünk. Viszont 1000 esetből egyszer előfordul az, hogy pont a jó ajtót választjuk, és ezért, amikor megváltoztatjuk a döntésünket, veszítünk. tehát ezzel a stratégiával 1000 esetből 999-szer nyerünk, és csak egyszer veszítünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!