Hogyan tudom megmondani egy tömegspektrumból egy anyag moltömegét?
A feladat szerint a spektrumon egy-egy tömegegységgel egymást követő három csúcs figyelhető meg, valamint megadja még az intenzitások százalékos arányát.
Ehhez kell még valamilyen adat, vagy hogyan tudnám kiszámolni az adott vegyület moltömegét?
Tömegspektrometriás feladattal nem találkoztam még, ezért vagyok tanácstalan.
A tömegspektrumon elvileg az m/z (tömeg/töltés) adatok látszanak. A csúcsok intenzitása azt mutatja meg, hogy az adott m/z ionból mennyi repült be a detektorba.
Na, most jön a feladat: elvileg, ha tiszta a minta, akkor ugyan annak a molekulának látni több különböző ionizációs állapotait. Azaz ugyan annyi az m (tömeg), de különböző a töltés (z1, z2, z3). Ha tudod az m/z-t két csúcsra, és feltételezed, hogy az ionizációs állapot a csúcsokban csak 1-el tér el, akkor megoldható a feladat:
m/z1 = x
m/z2 = y
és z1 - z2 = 1 (ha y nagyobb, mint x)
Itt van 3 ismeretlen (m, z1, z2) és 3 egyenlet (az x és y értékeket, ugye a grafikon mutatja :-). Hogy a harmadik csúcs mire kell azt nem tudom... azzal elvileg ellenőrizni lehet, hogy jó-e a számolás, de az is lehet, hogy a minta nem homogén, ilyenkor az egyik csúcsot ki kell hagyni az analízisből. Az intenizitások nem informatívok többnyire... (ugyan annak az anagnak a különböző ionizációs állapotai eltérően populáltak...)
A feladat megoldása nagyban függ az órán bemutatott példafeladattól. :-D Mit csináltatok az intenzitásokkal? Komolyan érdekel.
Nem volt órán bemutatott példafeladat, ezt csak az "érdeklődőknek" van. :)
És nincs grafikon sem, amiről bármit leolvashatnék. Az eredeti vegyület pozitív ionjánál jelenik meg az említett három csúcs, tehát az én értelmezésemben ez a különféle izotópok miatt van. Ez a felismerés viszont nemhogy segítene, csak messzebb visz a megoldástól. :)
A bosszantó az egészben az, hogy tudom, melyik vegyületről van szó, ezt kéne bizonyítani/kiszámolni a spektrumra vonatkozó adatokból... de a plusz információmmal sem tudtam kihozni egy megnyugtató számolást...
Szerintem rossz nyomon vagy, de, ha pontosan leírod a feladatot, akkor többet tudok mondani.
"az én értelmezésemben ez a különféle izotópok miatt van."
Ez lehet, hogy igaz. Ebben az esetben, feltételezni lehet 2 dolgot: a molekulában 2 darab azonos atom van, melyek 2 különböző izotópja van jelen (A és a) ez adja a 3 kombinációt (AA, Aa, aa). (Ekkor a megadott intenzitások használhatók az egyes csúcsok azonosítására) Ebben az esetben a helyzet az, hogy csak egy töltöttségi állapot van, a feladat ugyanúgy megoldható, mint az előző esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!