Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Igy lehet k2co3-at (hamuzsirt...

Igy lehet k2co3-at (hamuzsirt ) gyártani?

Figyelt kérdés
hamut vizbe szortam , le ülepitettem , leőntőttem a vizet a tetejéről . átszúrtem .majd megint párnapig ülepitettem. a végén lett egy halvány sárgás szinü oldatom. ha ebből a vizet elforralom tiszta K2CO3 marad visza?

2012. dec. 14. 19:31
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Azt nem tudom, hogy mi van az oldatban, de hőközlés hatására a K2CO3 is bomlik.
2012. dec. 14. 20:03
 2/4 anonim ***** válasza:
51%

Nem, mert a hamu oldata KOH-ot ad ha bepárolod! CO2-t kell bele bugyborékoltatni! Akkor kapsz karbonátot!

2KOH+CO2=K2CO3+H2O

2012. dec. 14. 20:06
 3/4 anonim ***** válasza:
A K2CO3 900 fokon bomlik, házilag azt nem lehet elérni!
2012. dec. 14. 20:10
 4/4 anonim ***** válasza:

Kb. egy napig érdemes a hamut a vízben áztatni, hogy minél több kálium-karbonát kioldódjon belőle.

Ha erről elforralod a vizet, akkor a visszamaradó anyag sok kálium-karbonátot fog tartalmazni, de nem lesz teljesen tiszta. A tiszta kálium-karbonát vizes oldata ugyanis színtelen.

2012. dec. 14. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!