Valaki segítene egy tetszőleges Mátrix karakterisztikus polinomjának meghatározását lealgoritmizáli?
A mátrix, mint matematikai objektum kisbetű, nagybetűvel akkor írod, ha rabja vagy :)
Egyébként meg egy determinánsszámolásra kell visszavezetni, annak meg van pár jól kidolgozott algoritmusa. Javaslom a Numerical Recipes c. könyvet, tuti van benne vagy három fajta.
Előző vagyok:
Legkézenfekvőbb talán a Gauss-elimináció, de ha neked ilyen feladatokat kell megoldanod, akkor az legyen az első, amit megtanulsz.
Köszönöm a válaszokat, első reakcióm az lenne, hogy a Numerical Recipes c. könyvet honnan tudnám letölteni, kerestem, de nem találtam.
Második, érthető a Gauss eliminávió, azt le is van programoztam, kapok egy mátrixot, aminek az átlója alatt 0 -k vannak, és onnét honnan kapom meg a polinomot?
A sajátvektorokra és értékekre nincs szükségem, csak a polinomra
Az M n×n-es mátrix karakterisztikus polinomja det(M-I*x), ahol I az n×n-es egységmátrix, az x meg a változó. A determinánst formálisan kiszámolod, kapsz egy (max) n-edfokú polinomot x-re, ezt hívják kar. polinomnak - ennek van egy olyan tulajdonsága, hogy pontosan a mátrix sajátértékei a gyökei.
Szóval az M mátrix kar. pol.-jának kiszámolása:
1., kiszámolod M-I*x-et
2., az így kapott mátrixnak kiszámolod a determinánsát x változóra, amit a következőképp teszel:
2/a., Gauss-eliminációval háromszögmátrix-szá alakítod (a mátrix determinánsa a Gauss-eliminációval nem változik)
2/b., a háromszögmátrixban könnyű determinánst számolni, a főátló elemeinek szorzata az.
Az így kapott polinom lesz a kar. pol.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!