Hogyan kell levezetni, hogy 27-et kapjunk? Nekem mindenhogy 24 jön ki!
27süti
1.gyerek: 27 1/3ad része=9 (ennyit megeszik)
marad 18
2.gyerek: 18 1/3ad része=6 (ennyit megeszik)
marad 12
3.gyerek: 12 1/3ad része=4 (ennyit megeszik)
marad 8
zöld kezet pls!! :)
Legyen X az eredeti sütik száma.
Első gyerek megeszik 1/3-ot, tehát:
(x - x/3)
Ezt beteszed egy csinos kis zárójelbe, mivel ennyi maradt az asztalon. Ebből indulunk ki:
(x - x/3) - (x - x/3)/3
Itt ugye láthatjuk a tálcán lévő pogácsákat, majd kivonjuk belőle annak 1/3-ad részét.
És végül megjön a kis Cecil, aki bezabálja a maradék egyharmadát, vagyis:
((x - x/3) - (x - x/3)/3) - [((x - x/3) - (x - x/3)/3)] /3 = 8
Ez az egyenlet.
De ez így marha ronda is és kb. megoldhatatlan, ezért javaslom ezen logika mentén a zárójelek felbontását, az összevonást majd a kiszámolást.
jó munkát!
Ha nem megy megmutatom a levezetést is, de jusson mindig eszedbe - ha most nem tudod megoldani akkor órán sem fog menni, akkor pedig kegyelem kettest fogsz kapni és sírhatsz majd felnőtt korodban, hogy miért csak 90e-ért dolgozol napi 12 órát.
Kis kiegészítés:
Mellesleg nem értem miért egyenlettel akarod ezt megoldani. Az ilyen feladatokat "hátulról" egyszerűbb felgöngyölítani.
Vagyis:
X 2/3-ad része 8.
x = 12
Y 2/3-ad része 12.
y = 18
Z 2/3-ad része 18.
Z = 27
Így lényegesen egyszerűbb...
vagy így még egyszerűbb (bár végülis ugyanaz, csak nincsenek x-ek meg y-ok):
8*3/2*3/2*3/2
avagy: 8*(3*3*3)/(2*2*2) avagy 8*27/8 avagy 27*(8/8) avagy 27*1
Jót akartam neked kis tojás, hogy meg is tanuld ne csak lekörmöld innen bele a matekfüzetbe....
Ha most 8.-ban nem tanulod meg akkor nagy sz@rban leszel később...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!