Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egyetem elött kell főiskola?...

Dorájná kérdése:

Egyetem elött kell főiskola? Vagy középsuli után lehet választani hogy fősuli vagy egyetem?

Figyelt kérdés
előre is köszi.
2012. okt. 22. 20:29
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A bolognai rendszer bevezetése óta ez nem így van.

Elvégzel egy BA alapszakot 3 év alatt (megfelel egy főiskolai végzettségnek), majd elvégezel +2 év alatt egy MA mesterszakot (egyetemnek felel meg).

Ez alól nagyon kevés osztatlan képzés (pl orvosi) a kivétel.

2012. okt. 22. 20:36
 2/4 anonim ***** válasza:

De a köznyelvben megmaradt az hogy egyetem vagy fősuli, de az egyetemen elvégzett BSc gyakorlatilag főiskolai végzettséget ad.

És persze vannak az osztatlanok, amik csak egyetemeken vannak.

2012. okt. 22. 20:46
 3/4 anonim ***** válasza:
77%

Akkor összefoglalom.

Az utolsó középiskolai évben, még érettségi előtt egy 'felvételinek' nevezett eljárás keretében kell jelentkezni továbbtanuláshoz.

Ehhez vagy a felvi.hu oldalt, vagy egy nyomtatott felvételi tájékoztatót végigböngészve kiválasztod a neked tetsző továbbtanulási lehetőséget, amire jelentkezel.

Jelentkezhetsz felsőfokú szakképzésre (2 év), valamilyen alapszakra (BA vagy BSc, 3 év), esetleg osztatlan képzésre (5 év, orvos, gyógyszerész, állatorvos, ügyvéd).

2012. okt. 22. 21:35
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem létezik már ez a felosztás. Az érettségi megszerzése után jelentkezhetsz BA-ra vagy BSc-re, ezek megfelelnek a főiskolai végzettségnek és három - három és fél évesek. Ha ezek valamelyikét elvégezted, jelentkezhetsz MA-ra vagy MSc-re, ez plusz két év és ekvivalens az egyetemi végzettséggel.
2012. okt. 23. 00:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!