Egyetem elött kell főiskola? Vagy középsuli után lehet választani hogy fősuli vagy egyetem?
A bolognai rendszer bevezetése óta ez nem így van.
Elvégzel egy BA alapszakot 3 év alatt (megfelel egy főiskolai végzettségnek), majd elvégezel +2 év alatt egy MA mesterszakot (egyetemnek felel meg).
Ez alól nagyon kevés osztatlan képzés (pl orvosi) a kivétel.
De a köznyelvben megmaradt az hogy egyetem vagy fősuli, de az egyetemen elvégzett BSc gyakorlatilag főiskolai végzettséget ad.
És persze vannak az osztatlanok, amik csak egyetemeken vannak.
Akkor összefoglalom.
Az utolsó középiskolai évben, még érettségi előtt egy 'felvételinek' nevezett eljárás keretében kell jelentkezni továbbtanuláshoz.
Ehhez vagy a felvi.hu oldalt, vagy egy nyomtatott felvételi tájékoztatót végigböngészve kiválasztod a neked tetsző továbbtanulási lehetőséget, amire jelentkezel.
Jelentkezhetsz felsőfokú szakképzésre (2 év), valamilyen alapszakra (BA vagy BSc, 3 év), esetleg osztatlan képzésre (5 év, orvos, gyógyszerész, állatorvos, ügyvéd).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!