Hogy lehetne megoldani az alábbi fizika példát? Csak hozzáértők írjanak!
Gondolatmenet is elegendő, amely alapján elindulhatok.
Egy 400 nm-es fénysugár egyszer levegőben, egyszer pedig 1,6 törémutatójú üvegben tesz meg 400 nm-t.
a. Mekkora a fáziskülönbség a két eset között?
b. Mekkora az optikai úthosszak különbsége a két eset között?
Ehhez elég ismerned a törésmutató definícióját. Mivel n=c/v, egyszerűen ki tudod számolni, mekkora lesz a fény sebessége az 1.6-os törésmutatójú üvegben, ebből pedig megtudod azt, mennyivel kevesebb utat tett meg. Ebből már egyszerű szögfüggvénnyel kiszámolhatod a fáziskülönbséget.
Ja, nem vagyok szakértő. :S
Akkor a fénysebesség az üvegben:
v=c/n=1,875*10^8 m/s lesz.
400 nm út megtételéhez szükséges idő pedig:
t=s/v=(64/3)*10^(-16) s.
A levegőben megtett út ennyi idő alatt:
s'=t*c=640 nm. lenne, így a különbség:
delta(s)=s'-s=240nm.
De ebből hogy jön ki a fáziskülönbség?
Szerintem úgy, hogy tudod, hogy 400nm a hullámhossz vákuumban, ami 360 foknak felel meg (két félhullám). A 240nm pedig 0.6-szorosa a 400nm-nek, a különbség 160nm. Így vagy a 240+160-at viszonyítod a 240-hez, vagy a 400-160-at a 400-hoz, ez kiadja a fázissietés ill. fáziskésés mértékét (beszorozva 360 fokkal).
Nem is kell szögfüggvény, mint az előbb írtam, mert az az intenzitás számításához kellene.
Így a fáziskülönbség:
fi=(240/400)*360°=0,6*360°=1,2*pi.
És a levegőben (vákuumban) haladó hullám siet az üvegben haladó hullámhoz képest.
Akkor ez így korrekt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!