Milyen képlettel lehet egy csavarmenet teherbírását kiszámítani? Sima nyíróerő kell hozzá, vagy más egyéb is? Egyenletes húzó igénybevételről van szó.
Szerintem is előbb szakad ketté a csavar mint hogy az anyából kiszakadjon a menet.
Ahhoz a számításhoz kellene neked még néhány adat. Nem mindegy hogy sima csavart használsz, vagy acél csavart. Vannak a fejeken jelzések, pl. 5.6 ez a sima felhasználású átlagos csavar, a 8.8 vagy esetleg 10.9-es már acél csavar, értelem szerűen a 10.9-es az erősebb. Továbbá nem mindegy hogy normál menet vagy finom menet. nem mindegy maga kötési mód sem. Itt egy link talán segíthet
Nagyon nem mindegy hogy azonos átmérőjű csavart használva melyiket építed be.
Szerintem fölösleges számolgatni, veszel acélcsavart 10 vagy 12-es átmérőjűt, ráteszel 2 anyát és már
bőven túlbiztosítottad a 600 kg teherbírásnak szánt szerkezetet.
Pár forint különbség van a csavar típusok között, így nem hiszem hogy számít hogy 620kg-t bír vagy 1500-at
Hát nem tudom, manapság a 8.8-nál kisebb csavarokra nem fordítanak nagy figyelmet, szerkezeti elemekként nem is nagyon használják azokat, sok selejt van köztük.
5.6-os csavar 300N/mm^2-t bír el, az a folyáshatár, érdemes arra méretezni, különben meglazul, gyorsabban kifárad, és csak fúróval tudod kiszedni.
Húzásra (ha ez most húzás) még szerintem érdemes kb. 2-es biztonsági tényezőt használni, így 150N/mm^2 teherbírásra én azt mondom, hogy biztonságosan használható.
Ha húzás, akkor megengedhető feszültség: F/A, ahol A=(magátmérő^2*Pi)/4 vagy ha beleszámoljuk a menet merevítő hatását is a pontosság érdekében, akkor egyenértékű keresztmetszet A=[(magátmérő+középátmérő)/2]^2*pi/4
8mm-nél nem bírja el, nekem 183N/mm^2 jött ki, 10mm már jó, de necces, csak akkor használnám, ha tényleg konstans a terhelés, nem feszíteném elő, 12mm már a maga 79N/mm^2-ével tuti nem fog cserben hagyni, de mondom, 8.8-asból a 8mmes is bőven megfelel, mivel annak biztonsági tényezővel is 320N/mm^2 a teherbírása, és szerintem megbízhatóbb.
Elég ha húzóigénybevételre méretezed, nyírásra többnyire csak ellenőrizni érdemes.
Hogy konkrétan éreztessem a két feszültség közti különbséget, ha húzásra kijön 80MPa, akkor nyírásra kb. 3-5MPa szokott adódni.
Amire viszont még ügyelni kell, az a meghuzási nyomaték. Viszont ha ez túl nagy, akkor fog elnyíródni a profil.
Az. 5.6, 8.8, stb. Ebből a folyáshatárt, ill. a szakítószilárdságot tudod meghatározni, tehát az elsőnél ez pl. 300MPa ill 600MPa.
De természetesen nem ezekre méretezünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!