A mágnes tényleg taszítja a szerves anyagokat?
Régen mintha olvastam volna valami hasonlóról, meg mintha még képet is láttam volna, hogy egy epret lebegtettek ezzel.
Tud valaki erről bővebb információval szolgálni?
Köszi előre is! :)
Tegyük gyorsan hozzá, hogy a Wikipedia-szócikk belinkelt bekezdésében van egy elég zavaró fordítási hiba. Az angol szöveg:
In September 2009, NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California announced they had successfully levitated mice using a superconducting magnet, an important step forward since mice are closer biologically to humans than frogs.
A magyar pedig:
2009 szeptemberében a NASA's Jet Propulsion Laboratory (Pasadena, California) bejelentette, hogy sikerült egy egeret levitálniuk egy szupravezető mágnes segítségével. Ez egy fontos lépés volt afele, hogy bemutassa biológilag: az egér közelebb van az emberhez, mint egy béka).
A magyar szöveggel ellentétben a kísérletnek nem volt célja annak bemutatása, hogy az egér biológiailag közelebb áll az emberhez (ezt eddig is tudtuk), és ez nem is következik a kísérletből.
És mennyibe került volna ezt kipróbálni?
Maximum másfél perc alatt - a kezedet egy mágnes fölé rakod, vagy fordítva. Ha bármelyik taszítja bármelyiket, megvan a válasz.
Időnként nem árt gondolkodni is :D
Sir Butcher:
Nem hiszem, hogy csak úgy házilag elő tud szedni olyan mágnest, amellyel több teslás térerőt produkálhat a keze alatt.
Köszönöm a kommenteket.
Igen, az én hibám, elfelejtettem leírni, hogy arra emlékszem, hogy sokkal-sokkal, nagyságrendekkel gyengébb ez a taszítóhatás, mint a fémeknél tapasztalható vonzó kölcsönhatás. (főleg, hogy itt teslás nagyságokról van szó, a földön meg valami nanoteslás nagyságok jellemzők, ha jól emlékszem.
De köszönöm még egyszer a segítséget! :)
"Ez egy fontos lépés volt afele, hogy bemutassa biológilag: az egér közelebb van az emberhez, mint egy béka). "
Eltörném a kezét olyanoknak, aki így fordít és még "publikálja" is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!