Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Igaz-e, hogy ha egy jármű...

Igaz-e, hogy ha egy jármű erősen jobbra kanyarodik, akkor a benne lévő minden tárgy az autóhoz képest balra tér ki (persze csak azok, amelyek nincsenek valamivel rögzítve az autóhoz)?

Figyelt kérdés

2012. júl. 18. 15:11
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Nos, nem kell elővennem a fizikakönyvet, mert én jártam fizikaórákra és figyeltem is.

A kérdésre a válasz NEM. Ugyanis minden levegőnél könnyebb tárgy, pl. hidrogénnel vagy héliummal töltött lufi az autó kanyarodásának irányában fog elmozdulni az autóhoz képest. Tehát ha az autó jobbra kanyarodik, akkor a hidrogénnel vagy héliummal töltött lufi (és minden olyan tárgy, amely könnyebb a levegőnél) a levegőnél nehezebb tárgyakkal ellentétes irányban, tehát ez esetben jobbra mozdul el az autóhoz képest.

Ennyit a fölényes kioktatásotokról, elő lehet venni a fizikakönyveket. :D

2012. júl. 18. 18:32
 12/19 anonim ***** válasza:
67%

Kérdésed. Idézlek

" Igaz-e, hogy ha egy jármű erősen jobbra kanyarodik, akkor a benne lévő minden tárgy az autóhoz képest balra tér ki "

Hol van leírva,hogy te csak a levegőnél könnyebb tárgyakra gondoltál??

Akkor így tedd fel a kérdést.

"Igaz-e, hogy ha egy jármű erősen jobbra kanyarodik, akkor a benne lévő minden tárgy az autóhoz képest balra tér ki, akár a levegőnél könnyebb tárgyak is?? Mint pl. lufi.

2012. júl. 18. 19:03
 13/19 A kérdező kommentje:

"Hol van leírva,hogy te csak a levegőnél könnyebb tárgyakra gondoltál??"

Sehol, mert általában tárgyakra gondoltam, sűrűségüktől függetlenül. Avagy gondolod, hogy a kérdésben már a választ is meg kellett volna adnom azzal, hogy utalok a levegőnél könnyebbekre? Vicces elvárás lenne, nem gondolod?

A helyes válasz azért a NEM, mert NEM minden tárgy tér ki balra. Nem kell a kérdésre kenni azt, hogy alapvető fizikával nem voltak tisztában a tisztelt válaszolók, miközben olyan nagyra voltak a fizikatudásukkal, engem pedig gúnyosan a fizikakönyvek tanulmányzására szólítottak fel. Ugye ezt hívják égésnek, ugye? :D

2012. júl. 18. 19:42
 14/19 anonim ***** válasza:

Háhá, a kérdező első kommentje után látszott, hogy nem egy retardált teszi fel a kérdést, gondoltam van ebben csavar, de nem gondolkoztam eléggé mi az. :DD

Én csak arra gondoltam, hogy a jármű, mint hajó/vonat/repülő kanyarodik, és nem az autó.

2012. júl. 18. 23:03
 15/19 dellfil ***** válasza:
100%

És azt tudod-e, hogy miért térnek ki a járműben levő levegőnél könnyebb (vagy azonos fajsúlyú) tárgyak az ellenkező irányba? Például ha nem volna közeg - mondjuk levegő - a járműben merre térnének ki a - bármilyen fajsúlyú - tárgyak a jármű kanyarodásakor?

Eltekintve attól, hogy közegmentes térben nincs felhajtóerő. Azaz, épp itt van a kutya eltemetve. :DDD

De gondolom vágod te ezt, mint Sallai a répát. Hiszen ez pofonegyszerű. És éppen ezért sokan megfeledkeznek róla.

Én is elfeledkeztem erről, de szerencsémre nem válaszoltam "időben". :DDD Így csak a fenti "válaszomért" éghet a pofám. :DDD

dellfil

2012. júl. 18. 23:44
 16/19 A kérdező kommentje:

dellfil:

Pontosan rátapintottál arra, miért tettem fel a kérdést. Éppen azért, mert az ember hajlamos kapásból, gondolkodás nélkül alkalmazni a megtanult fizika EGY szeletét anélkül, hogy másokat (itt a felhajtóerőt) is figyelembe venne. Eredeti szándékom szerint miután páran hibás, páran pedig helyes választ adtak, jót nevettünk volna az egészen.

Mit is mondjak, baromira megdöbbentett a válaszolók fölényes, lekezelő és kioktató stílusa, erre végképp nem számítottam, amit csak mulatságosabbá tesz az a tény, hogy ezek mind hibás választ adtak, pedig a felhajtóerőről biztos ők is tanultak fizikaórán. Két különösen durva választ (az egyik retardáltnak nevezett, a másik idiótának, ha jól emlékszem) töröltettem, bár talán nem kellett volna.

2012. júl. 19. 11:23
 17/19 anonim ***** válasza:

Nézd, nincs min meglepődni, rengeteg HF. kérdést tettek már fel ide, ráadásul a fokozott agressziónak az oldal pontozási rendszere is az oka. Mivel az egyetlen értékmérő itt az, hogy hány %-od van, és annak a tudata, hogy sokan akkor pontoznak le valakit, ha nem értenek egyet, rettentően frusztrálja az embereket, így megpróbálva a közvéleménynek is megfelelni, megszületik egy erőltetett ironikus hangvételű, sokszor trágár válasz.

Meg vannak a bojlertrollok:D

2012. júl. 19. 12:28
 18/19 anonim ***** válasza:
Nos, igen, igazad van. Lassan elszaporodnak a beugratós, oktató jellegű kérdések, össze kell kapni a nadrágszíjat.
2012. júl. 19. 14:56
 19/19 anonim ***** válasza:
Amúgy ez nem feltétlenül igaz. Egy cabrio-ban ülve például a lufi egyértelműn kifele tér ki. Igazából Elvben csak zárt térben igaz ez a jelenség a lufival. Ha a levegő szabadon áramolhat, akkor a lufi is kifele tér ki.
2012. júl. 19. 17:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!