Miért függ egy testre ható felhajtóerő a test által kiszorított térfogattól?
A felhajtóérő képletét tudom, nem is erre vagyok kíváncsi. Inkább arra, hogy fizikailag hogyan befolyásolja? Az rendben van, hogy megtöltöm a kádat színültig vízzel, belerakok egy testet és a víz ki fog loccsanni. De a felhatóerő miért változik?
A fenti linken a fajsúly meghatározását írja le.
"Ezután a cérnaszálon függő gyűrű alá vizespoharat teszünk, hogy a gyűrű a vízben elmerüljön. A mérleg gyűrűs karja most felemelkedik, mert a gyűrű a vízben veszített súlyából, mégpedig éppen annyit veszített, amennyi a gyűrű által kiszorított víz súlya."
Ezt sem értem...miért emelkedik meg a gyűrű?
Nagyon szépen megköszönném, ha valaki elmagyarázná, mert az, hogy képletileg tudok valamit nem jelent semmit. Engem érdekelne maga a jelenség is.
Még mielőtt a háborúban szegény kérdező elveszik teljesen, íme, minden különös fizikai magyarázat nélkül a jelenség lényege:
Amikor vízbe teszel valamit, akkor munkát kell végezned.
Na de miért?
Honnan származik ez a titokzatos erő, ami felfelé nyomja a vízbe mártott testet?
Egyszerű.
Azzal, hogy belenyomsz valamit a vízbe, a víz szintjét egyúttal meg is kell emelned. Hogy ez egy kád, vagy mosdókagyló, mindegy.
Pontosan annyi vizet kell megemelned, amennyi a vízbe mártott test térfogata.
Nézz rá a víz felszínére, és ha nem az óceánba dugsz valamit, hanem megfelelő méretű eszközökkel hajtod végre a kísérletet, látni fogod, hogy a vízszint emelkedik.
Például tegyél egy teniszlabdát a vízzel teli mosdókagylóba.
Egyelőre ne foglalkozz azzal, hogy a teniszlabda nagyon fel szeretne jönni, egy ugyanakkora vasgolyó meg azonnal lesüllyedne, csak vizsgáld meg, ahogy a víz szintje megemelkedik.
Ha nem azt nézed, hogy erre a testre hat egy "ismeretlen" erő, hanem azt, hogy Te tulajdonképpen vizet emelgetsz, máris érted, miért hat felfelé irányuló erő arra a testre, amit a vízbe merítesz. Igen, még a vasgolyóra is.
Azért, mert a vízre hat a gravitáció.
Ha most a maradék vízre nem egy halom folyadékként tekintesz, hanem egy serpenyős mérlegként, máris minden világossá válik.
Mennyivel is emelkedik a víz szintje? Annyival, amennyi a bele merülő test térfogata.
Fogjuk meg ezt a vízmennyiséget, és tegyük képzeletben a mérleg egyik serpenyőjére. A másikra pedig tegyük a tárgyat.
Ha a víz a nehezebb, a tárgy lebegni fog a víz tetején.
Ha a tárgy a nehezebb, ő győz, és el fog süllyedni.
Ha a teniszlabdát vesszük, az egy kicsit belemerül a vízbe.
Ha pingponglabdát, az szinte semmit sem fog elmerülni.
Miért?
Mert a teniszlabda egyensúlyban tartásához több vízre van szükség, mint a pingponglabdához. Mindkét tárgy könnyebb a víznél egészében (tehát a levegővel a belsejükben), ezért fognak úszni a tetején.
Egy vasgolyó már nem úszik, mert a vas nehezebb a víznél, így az felemeli azt a fél pohárnyi vizet könnyedén. Itt jön képbe a sűrűség. ami sűrűbb a víznél, az elsüllyed, ami ritkább, az fennmarad.
Na de miért úsznak a hajók? Azok vasból vannak!
Igen, de "üregesek", pont úgy, mint a teniszlabda. Ha összenyomod a teniszlabdát laposra, az el fog süllyedni, mert a gumi, amiből készült, az már nehezebb a víznél. Ugyanez a helyzet a hajóknál is: ha tömör vasból lennének, elsüllyednének, de bennük levegő is van, így az együttes sűrűségük már ritkább a víznél.
Tehát: hogyan fog egy vasból készült tárgy úszni a vízen?
Úgy, ha az üreges, és elég vékony a fala, tehát elég levegő van benne. Ki is próbálhatod: fogj egy fémpoharat (bögrét pl.), zárd le a tetejét vízhatlanul (pl. húzz rá egy kotont) :) és máris úszik a vasból (vagy más fémből) készült tárgyad a víz felszínén!
Ha maradt még kérdés, ne fogd vissza magad.
Köszönöm a válaszokat. Eddig csak figyeltem és tanultam.
Amúgy jó látni, hogy a tudomány témakörben is vannak egészséges viták, és nem csak a tinis, szerelmes kategóriákban, hogy a kövér vagy a sovány lányok a szebbek.? Nem azt akarom mondani, hogy örvendek ha valakik vitatkoznak, hanem csak, hogy a vitákból sokat lehet tanulni, mivel mindenki leírja a saját verzióját, míg a többiek kijavítják, vagy helyeselik.
Kedves Gyógyító, a vízmegemelős példád nagyon klassz. Erre még nem is gondoltam. De akkor még lenne egy kérdésem.
Ha "emelgetem a vizet", akkor konstans felhajtóerő kell, hogy legyen. Azonban 25 méter mélyen már nagyobb a felhajtóerő...nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!