Matematika alap segítség?
Következő órán egy ilyen matek feladatot fogunk megcsinálni: "Mekkora az esélye annak, hogy két dobókockával 7-et fogok dobni?" Képlettel együtt. De nem tudom hogy kell felírni, mert próbáltam már úgy hogy 1 : 12-höz, de az bármelyik szám lehetne. Kérlek segítsetek!
15/F
képlet: P= kedvező esetek száma/összes esetek száma
ebbe nem vagyok túl jó, de szerintem így kell:
kedvező esetek: 3db mert tudsz úgy is 7est dobni, hogy 1+6,2+5,3+4 és innentől már ugyanazok a számok ha tovább megyünk és nem kell kértszer számolni őket
összes eset: 12 db
P=kedvező/összes= 0,25
de nem 100% hogy jó
És akkor képletként hogy írjam fel?
6 : 36 = 1 : 6-od? Abszolút nem értem...
A valószínűséget úgy kapod meg, hogyha a kedvező esetek számát elosztod az összes lehetséges kimenetel számával. Ezért ezt a kettőt kell meghatároznunk. Kezdjük a kedvező esetekkel, ez az amikor 7-et dobsz.
Ez úgy állhat elő, hogy az első kockával 1-est dobsz a másodikkal 6ost, vagy az is jó ha az elsővel dobsz 6-ost a másodikkal 1-est. További jó variációk ezen kívül ha 5-2, 2-5, 3-4, 4-3 asokat dobsz. Ezt összeszámoljuk, kiderül hogy 6 féle módon dobhatsz annak érdekében, hogy 7est adjon az összegük.
Most határozzuk meg, hogy összesen hányféle eredmény jöhet ki. Az első kockával ugye 6 féle eredményed lehet, de minden egyes számnál a második kocka további 6 féle értéket vehet fel. Pl ha az első kockával 1est dobsz, akkor a másodikkal 6 féle lehetőséged van, ha az elsővel 2es dobsz megint van 6 féle lehetőséged a másodikkal stb. Ezért összesen 6+6+6+6+6+6=6*6=36 féle képpen dobhatsz két dobókockával. Ha így nem látod át, akkor a legegyszerűbb az, ha elkezded leírni miket dobhatsz:
1+1
1+2
1+3
...
2+1
2+2
2+3
...
3+1
...
majd ezután bekarikázod azokat, ahol hetet dobtál. Ha összeszámolod akkor azt kapod, hogy 36 db volt az összes, 6 féle módon dobhattál 7est, tehát a két számot elosztva, 6/36 lesz a valószínűséged, ami 1/6.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!