Mi a rend definíciója?
A rend egy adott térben lévő dolgok egymáshoz viszonyított helyzetének a pontos leírásának a bonyolultsági foka. Minnél egyszerűbb ez a leírás (szabály halmaz), annál nagyobb a rend.
:D
De az entrópia felől is lehet közelíteni.
(Első voltam.)
Igazából érdekes kérdés, hiszen az entrópia egy rendszer rendezetlensége, vagy a benne lévő információ hiánya. Eszerint a rend azt jelentené, hogy nagy a rendszer információtartalma, tele van váratlan dolgokkal. Így elsőre ellentmondásnak tűnik.
(Első kettő voltam.)
Nem hiszem, hogy adható teljesen általános definíció.
A matematikában azt fejezi ki, hogy az adott halmaz összes elemét (valamilyen definiált algoritmus szerint) sorba lehet rendezni.
Más tudományokban ez a fogalom előbb utóbb valamilyen matematikai modellhez vezet, ezért eléggé hasonló definíciók születhetnek, de nyilván az adott terület sajátosságait is mutatják.
#1-nek. A bonyolultsági fog nem a rend mértéke. Vagy meg tudjuk mondani az összes elem helyzetét, vagy nem. Ha igen, rendezett, ha nem, akkor nem rendezett.
A rend fogalma éppen ezért az eligazodás képzetéhez társul. Minél jobban el tudunk igazodni egy környezetben, annál nagyobb a rend-érzetünk. Az eligazodás pontosan azt jelenti, tudjuk a sorrendet.
Ha tehát a szobámban elfelejtettem, hova tettem le a kulcsomat, akkor már rendetlenség van? Nem hiszem.
Azt hiszem, erre mondják azt, hogy a zseni a káoszban is meglátja a rendet.
"#1-nek. A bonyolultsági fog nem a rend mértéke. Vagy meg tudjuk mondani az összes elem helyzetét, vagy nem. Ha igen, rendezett, ha nem, akkor nem rendezett."
Totál nem értek egyet. Ha egy szobában teljes rendetlenség van, attól még meg tudjuk mondani a dolgok helyét. A különbség annyi, hogy az elhelyezkedésükben kevesebb a szabályszerűség és inkább a természetes eloszlás dominál.
Első voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!