Valaki magyarázza el nekem a "pénzteremtés mechanikáját"! Hogyan is van ez? (a hitelre vonatkozóan, de a valutaváltásból sem értem, hogy képződik) Egy fórumon valaki leírta, de még így sem értem (itt a példa) :
Jól írom le, de nem értem a folyamatot? Érdekes. :)
"csak annyi pénzt tud hitelezni, mint amennyi betét van nála"- ez 1szerűen hazugság.
Sziasztok!
Tulajdonképpen mindkettőtöknek igaza van, csak az egyikötők a pénzteremtés gazdasági mechanizmusáról ír, másik pedig a betét és a hitel banki könyveléséről.
Valóban, ha valaki 1000Ft-ot helyez a folyószámlájára, akkor a bank pénzeszköze és kötelezettsége 1000Ft-tal nő. Ha pedig valaki ebből 900Ft hitelt vesz fel, akkor a bank pénzeszköze csökken 900Ft-tal, és nő a követelés állománya. Tehát úgy néz ki, hogy a banknak 100Ft pénzeszköze, 900Ft követelése és 1000Ft kötelezettsége van, tehát a bank mérlege egyensúlyban van. Viszont ha a gazdasági szereplőket nézzük, akkor valóban a folyószámlát vezetőnél 1000Ft, és a hitelfelvevőnél 900Ft van, az összesen 1900Ft. Ezután még össze-vissza befektethetik ezeket a pénzeket, így még a pénzmultiplikátor hatás is érvényesülhet, és valóban majdnem a semmiből keletkezik a pénz. Igazából nem a semmiből, hanem az igérvényekből. Túl sok igérvény nem lehet egy banknál, mert könnyen csődbe mehet. De igazából szólva túl megengedőek a szabályok, így ha pl. egy hisztéria miatt mindenki egyszerre akarja kivenni a pénzét, akkor a bank nem tudja kielégíteni mindenki igényét. ...és akkor jön a bankkonszolidáció, ami már volt néhány az utóbbi... mondjuk 40 évben. Tehát igen sérülékeny ez a rendszer, csak addig működik jól, amíg a gazdaság jól működik.
folyt.
Pénzt teremt a bank amikor hitelt nyújt, külföldi fizetőeszközt-, értékpapírt vásárol. Számlapénzt teremt a bank a készpénzbefizetésnél.
-hitelteremtés pénzteremtés nélkül: Szállítói tartozások létrejötte
-pénzteremtés hitelteremtés nélkül: bank aranyat vesz
Ajánlott irodalom: Riesz Miklós Pénzforgalom és Hitel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!