Nekem ez jött ki. Jó az eredmény? 1-x/3 > 3+2x/5 -1 5 (1-x) >3 (3+2x) -15 5-5x>9+6x-15 5-5x>-6+6x 11>11x 1>x

nem egyből letámadtam, hanem miután leírtam elsőnek a jó megoldást, még ki is javítottam, hogy ő hol rontotta el.
lehet, hogy azóta máshogy tanítják a mentematikát, de a bal oldalon 1-x/3 áll. amikor én általánosba jártam, akkor még az volt a szabály, hogy ilyenkor /3 csak az x-re vonatkozik, mert van egy műveleti sorrend és az osztás megelőzi az összeadást. lehet, hogy azóta nem így tanítják, de ha esetetleg mégiscsak, akkor ha a 1-x/3 megszorozza az ember 15-tel, abból bizony 15+5x lesz.
mellékesen gratulálok az érettségidhez.
remélem nem műszaki pályára szánod magad...

jó vita lezárva...
akk nem jó az enyém!
Na tessék...
lol, jól el vagytok amúgy -15/11>x
off: az én időmbe érettségizni se engedtek volna, ha ezt nem tudom megoldani /off
"Mostmár nem így tanítják,megtudtam,hogy jó az egyenlet,nem 15-el kell beszorozni!"
Ne csináljátok már xDDD ezt amióta van matek így tanítják. Ilyen marh@ságot. Olyan mintha azt mondanád a 2+2 20 éve még 5 volt, most meg 4...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!