Hogyan lehet villogó izzót csinálni relével, mint az autón az index lámpa?
A Circuit Shop elektronikus tervezőprogrambam szeretnék elkészíteni egy egyszerű áramkört, ami ki-be kapcsolgat egy izzót, hogy villogjon, mint az autón az index.
Addig jutottam el, hogy berakok egy elemet, beállítom 4.5 V-osra.
Berakok egy izzót, beállítom 4.5V-osra, 10 W-osra.
Utána berakok egy relét, gondolom az a fajta kell, ami alapból zár és áram hatására nyílik.
A relén ugye van négy csatlakozó, kettő a tekercsé, kettő az armatúráé.
És bárhogy próbálom a relét bekötni az áramkörbe, az analízis mindig azt írja, hogy az áramkör nincs jól összekötve, szinte az egészet pirossal áthúzza.
Tudjátok hogyan kell normálisan bekötni a relét, hogy jó legyen az áramkör és ha ez megvan, mit kell még csinálni, hogy ki-be kapcsolgassa az izzót?
"Utána berakok egy relét, gondolom az a fajta kell, ami alapból zár és áram hatására nyílik. "
Nem, az a fajta kell, ami áram hatására váltakozva nyit és zár.
"Nem, az a fajta kell, ami áram hatására váltakozva nyit és zár."
Az a gond, hogy a programban nincs ilyen fajta, csak olyan relé van, ami alapállapotban nyílt és olyan ami alapállapotban zárt.
A baj az hogy az "index" relé nem sima relé.
Ha nagyon nagyon szeretnéd akkor szerintem meg lehetne építeni valami ilyesmi kapcsolást külön alkatrészekből.
Olyan relét válassz ,ami alap állapotba nyitott.Kövesd végig az áramkört ,legyen a relé tekercsén egy feszültségforrás ,amit valamivel kapcsolsz.
Legyen egy fogyasztód pl az izzó ,egy külön feszültségforrással,a erléérintkezővel megszakítva.Utána anilizis és jónak kell lenni.
De sokat gyakorolj!
Te kérdezted délután a lehetséges programokat ? Én válaszoltam valakinek.
De mondjuk azt se értem, hogy hogyha simán be akarok kötni egy relét akkor is miért nem írja, hogy rossz a kapcsolás, ha bekötöm.
Pl. arra akarom használni a relét, hogy egy biztonságos, törpefeszültségről működő áramkörrel lehessen bekapcsolni egy veszélyes, hálózati áramú áramkört.
Akkor megcsinálom, hogy berakok egy 4,5 voltos elemet, és sorba kötöm egy kapcsolóval, meg a relé tekercsének két végével.
A relé armatúrájával pedig sorba kötök egy 230V 50Hz-es áramforrást és egy 230 V 100W-os izzót.
Ilyenkor is azt írja, hogy az áramkör rosszul van összekötve.
Ebben az esetben mi a gond?
*miért írja*
Na.
"Te kérdezted délután a lehetséges programokat ?"
Ja én kérdeztem, de az nem délután volt, hanem éjfél körül.
Egyébként itt a kapcsolási rajzom:
A piros vezetékekkel azt mutatja a program, hogy szerinte hol nincsen megfelelően összekötve az áramkör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!