Gravitációs erő fogalma? Kiszámítása? Surlodás fogalma, fajtái? Közegellenálás fogalma, mitől függ?
Fg kiszámítható így is ha jól tudom:
F=a*m
Fg=a*m
megméred valaminek a tömegét légüres térben elengeded megnézed a gyorsulását és számolsz
Súrlódás:Tapadási, csúszási
Tapadási: az az erő ami megegyezik azzal a húzóerővel ami épp, hogy el nem mozdítja a testet.
Csúszási megegyezik azzal az erővel amivel egy állandó sebességű tárgy húzza a testet
Közegellenállás :
a közeg sűrűségétől, a közegben haladó test átmérőjétől, sebességétől függ többet nem tudok
Remélem, hogy ezek helyesek!!
(Nagyon rég volt és ezekbe nem merültünk nagyon bele, csak azt írtam amit én gondoltam...)
A gravitáció csak az elemi fizika szerint erő egyáltalán.
Valójában nem tudjuk micsoda. Einsten szerint térgörbület okozza, létezik olyan teória is mi szerint egy másik dimenzió ráhatása a mienkre.
A hétköznapi dolgokban tény, hogy a legcélravezetőbb erőként kezelni.
Az már bizonyított tény, hogy minél nagyobb egy test tömege annál nagyobb a gravitációs vonzása. Az alapvető probléma abból adódott, hogy megfigyelték a részecskéket és valamilyen ismeretlen okból kifolyólag vonzódtak egymáshoz.
súrlódás fogalma: a súrlódás nehezíti a testek egymáshoz viszonyított mozgását
surlodásnál az jó amit a második válaszoló írt, de ott hiányzik a gördülési surlódás F=mű*nyomóerő
közegellenállás: függ: közeg sűrűség test alakjától, test homlokfelületétől, a test és a közeg egymáshoz viszonyított relatv sebességének a négyzetétől
képlet: F=1/2*c*A*p(ró)*v(négyzeten)
tapadási súrlódás: a felület simaságától és a testek egymáshoz szorító erők nagyságától függ
képlet: F= mű*nyomóerő
ugyanígy a csúszási súrlódás...
a mú = súrlódási együttható, képlete: F(súrlódási)/F nyomó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!