Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy működik egy processzor?

Hogy működik egy processzor?

Figyelt kérdés

Eltudná nekem magyarázni laikusok nyelvén hogy hogyan is működik egy CPU?

Nem értem mi zajlik a processzorban. Miért tud magasabb MHZ-n működni hidegben ? Meg hogy kell elképzelni a belsejét?

Ami leírást találtam valaha azok annyira túl vannak komplikálva és annyi benne a szakzsargon hogy elveszik a lényeg a sorok közt.

Minél egyszerűbben ha lehet.

2012. jan. 28. 18:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
itt mindenki elmondta mit csinál. De hogy működik úgy látom senki sem tudja. Miért olvassa ki? Mitól olvassa be a programot? Hogy kell összekötni a tranzisztorokat, hogy azok ne áljanak be egy állásba, hanem így csinálják? Egyáltalán minek ennyi tranzisztor? Milyen viszonyban állnak? Senki nem tudja. Csak hogy beovassa az utasítást, és összeadja a... Okok, de hogy? mitől?
2016. nov. 28. 14:06
 12/16 anonim ***** válasza:

Ma az, hogy senki nem tudja? Miért ne tudná?

Beolvas egy utasítást... Na ezt már a programból teszi, abból, amelynek a futtatására a kezelő (Te, aki nyomkodod a billentyűáket, egeret mozgatod) kérte.

Hogy néz ki?

Mondjuk netezni akarsz, akkor indítasz egy FireFoxot, azaz azt "mondod" a gépnek futtassa a FireFox.exe-t.

És az egy program, abban vannak az utasítások a processzornak, amelyek beolvasásra és végrehajtásra kerülnek, megy az utasítás a videokártyának (adathalmaz formájában) mit jelenítsen meg, és jé!!! megjelenik az ismert képernyő......

2016. nov. 28. 17:02
 13/16 anonim ***** válasza:
Megint leírtad mit csinál... De hogy működik? Mi a fiziológiája?
2016. nov. 29. 13:21
 14/16 anonim ***** válasza:

Kétszer elszállt, amit írtam, úgyhogy nem kezdem el még egyszer.

Kérdező: KONKRÉTAN mi érdekel téged?

A tranzisztorok működése?

Vagy az, hogy a processzor hogyan dönti el, mit csináljon?

Vagy az, hogy hogyan beszéli ezt meg a többi eszközzel?

2016. nov. 29. 14:25
 15/16 anonim ***** válasza:

"Megint leírtad mit csinál... De hogy működik? Mi a fiziológiája?"

Nem tudom mit kérdezel, ha válaszolok valamit, amiről azt gondolom válasz a kérdésre, azt a küzlést kapom, hogy nem váéaszoltam,m pedig írtam eleget és érthetően.

Akkor: a fiziolófiája..

A processzor tranzisztorokból épül fel (azok sokaságából).

És akkor a tranzisztor működése: a tranzisztor 3 pólusú (lábú) eszköz, ahol van egy vezérlőláb és 2 tápfeszültség láb.

Ha egy bizonyos nagyságú jelet kapcsolok a vezérlőlábra, akkor a 2 tápfeszültség között áram folyik, amelyet immáron több tranzisztorra vetítve a működést figyel egy másik.. harmadik stb és annak függvényében vezérli a többit.

Ha nincs jel azon a bizonyos vezérlőlábon, akkor nem folyik áram, és az előbb leírt azon az ágon nem valósul meg.

De! Ha nem folyik áram, az másik ág számára információ (hogy ott nincs jel) és egy másik ágon más valósul meg, hajtódik végre.

Ennyi.. Ha kérdésed van, tedd fel.

2016. nov. 29. 18:37
 16/16 anonim ***** válasza:

" Miért tud magasabb MHZ-n működni hidegben ?"

A kérdés jó, de nem igazán ilyen az összefüggés, bár kivülről nézve igaz.

És akkor a fiziológia, mert azt reklamáltad, akkor legyen.

A processzoron belül (de minden digitális integrált áramkörben és a processzorban az van százezeszámra) egy elemi bit (logikai állapot) váltás (0-ról 1-re, azaz nem-ről igenre) egy jól meghatározott teljesítményfelvétellel jár, annyit igényel és ez meleg(edés) formájában jelentkezik.

Minél több ilyen logikai állapot következik be (mert nagyob MHz-en másodpercenként többször következik be) , annál több meleg keletkezik, azaz melegíti a processzort.

Természetesen van rajta hűtés (gyengéb vagy erősebb), de attól még melegszik.

Ha a hűtés által elvont hő nem elegendő (meleg a készüléken belül, koszolódott hűtőborda stb.) a processzoron belül a félvezető tranzisztorok halmaza elér egy olyan hőmérsékletet, amely már nem engedhető meg és hibás logikai működést eredményez, azaz fagyogat a gép.

Ha tudnád biztosítani erősebb hűtéssel (pl. vízhűtés beépítésével) a jobb hűtést, a nagyobb hőelvonást, akkor tudod emelni az órajelet, mert még elegendő ahhoz, hogy ne érje el a kritikus, immár instabil hőmérsékleti állapotot.

Van még kérdésed??

2016. dec. 1. 17:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!