Jelenleg egy genetikai vizsgálattal meghatározható lenne, hogy egy újszülött várhatóan mennyi ideig fog élni és milyen betegségekre hajlamos? Ilyen vizsgálat elvégzését engedélyezheti bárki?
Azt, hogy milyen sokaig el, azt nem lehet a genek alapjan megmondani. Hogy milyen betegsegekre hajlamos azt igen, es eleg sok ilyen vizsgalat van. Sokuk celja, hogy kimutassak a magzat fejlodesenek nagyon korai stadiumaban az esetleges defektusokat, es pl. Down kor eseten a terhesseg megszakithato.
Hogy engedelyezett-e? Miaz hogy! A terhes noknek bizonyos eletkor folott erosen ajanlott a nagy kockazat miatt.
"Nem, ilyen nincsen."
Miert nem? Az egesz "szemelyre szabott" gyogyaszat koncepcio azon alapszik, hogy a beteg genotipusa valoszinusit kockazatokat, amik alapjan kivalaszthato a megfelelo terapias eljaras.
Bizonyos rakfajtak megjelenesenek eselyet bizonyos fajta mutaciok megnovelik.
Vannak elhizasra hajlamosito mutaciok, vannak olyan mutaciok, amik azt okozzak, hogy az egyen konnyen raszokik a dohanyzasra (nikotin receptor az agyban mas). De pl. a sarlosejtes verszegenyseget is mondhatjuk, az is egy betegseg, amit egy genetikai valtozat okoz. Tesztelheto? Persze. Manapsag barmilyen tesztet megcsinalnak barkin, ha fizet. Nemreg az egyik haveromnak szuletett gyereke, a magzat pici koraban vettek tole mintat, es kiegeszitve a szulok genetikai analizisevel tobb tucat lehetseges defektus valoszinuseget tudtak megmondani. (ok, nem Janos korhaz, hanem USA, nyugati part)
Szerintem nagyon hasznos es tamogatando iranyvonal.
Jó, elnézést, igazad lehet abban, hogy fejlettebb helyeken létezik ilyen rengeteg pénzért, esetleg kísérleti stádiumban.
Én Mo.-ra gondoltam. Itt meg nincs ilyesmi szerintem.
A Gattaca film rendkívül sikeres és népszerű, de nettó hülyeség.
Valamit a filmkészítők is sejtettek azért, mert a téma középpontjába az űrhajós szakma került.
Ugyanis a genetika meghatározza a fizikumot és betegség hajlamokat, de a tehetséget nem és az élet hosszot se igazán (ha nincs konkrét genetikai betegséged).
Az, hogy kiből lesz zseniális vállalat vezető az nem befolyásolható a genetikával.
Kevés olyan csúcs szakma van ahol tehát a genetika előny, de ilyen pl az űrhajós feltételeknek való megfelelés.
Azért vannak olyan gének, amik hajlamosítanak hosszú (hosszabb) élettartamra, de embernél ezek hatása nem olyan jelentős, mint a modellállatoknál (pl. egérben akár egy év pluszt is el lehet érni). De az ilyenek bizonyos betegségek kialakulását is csökkenthetik, tehát megint kilyukadtunk a betegségekre hajlamosító géneknél.
Van ilyen vizsgálat - itthon is el lehet végeztetni. Persze kell hozzá pénz, sok-sok pénz, mert a legtöbb diagnosztikai berendezés külföldön van, tehát mintavétel, kiküldés, diagnosztika, akár elemzés is kint, majd az eredmény hazaküldése, elemzés. Mindez viszont csak egy valószínűséget ad. Lehet, hogy 99%-os valószínűséget jósolnak a génjeid mondjuk csontvelőrákra, de 80 éves kort érsz meg mindenféle rákos megbetegedés nélkül. Előfordulhat.
Amint az előző válaszolók is írták, itthon a "könnyebben" kimutatható genetikai elváltozások, mint a kromoszóma-rendellenességek kimutatása rutinszerű eljárás, 35 éves kor fölött minden terhes nőnek javasolják (talán kötelező is, de ebben nem vagyok biztos).
Amúgy logikus, a szülőknek kell kérniük és engedélyezniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!