A matematika a természet már eleve létező igazságaiból áll?
Biztos?
Eddig én is ezt hittem, de aztán azt olvastam, hogy "a mai matematika letett arról, amit az ókori görögök még igaznak véltek – hogy ugyanis a matematikusok eleve létező igazságokat fedeznek fel"
nem egészen a természet igazságaiból, inkább a logika igazságaiból, tehát egyfajta univerzális igazságokat ír le. Magához a természethet önmagában nincsen köze, ahogyan például a fizikának, csak használják a természettudományos tárgyak a saját megfigyeléseik leírására, és ennek segítségével a megfigyelések mögötti logika megértéséhez.
A matematika egy teljesen logikai rendszer és építmény, ami pusztán logikai következtetésekből épül fel, ezért használható nagyon jól egy univerzális nyelvként a világ dolgainak leírásához, megértéséhez. De azt már nem a matematika csinálja, hanem a fizika, biológia, kémia, stb., a matek "csak" a "szemüveget" adja, amin keresztül meg lehet fogni a dolgokat.
Én úgy értelmezem a kérdésed, hogy "a matematikát létrehozzák, vagy felfedezik?"
Erről még nagy matematikusok is sokat vitatkoznak, így nem lehet biztosat mondani.
23:33: Teljesen jól érted.
23:07: Köszönöm a választ.
Elottem szolok mar kifejtettek a temat, ezert en mar csak egy idezettel jarulnek hozza a dologhoz.
"A matematikus az egy vak ember, aki egy sötét szobában keres egy fekete macskát, ami nincs is ott." - Charles Darwin
A matematika jóval többet felölel, mint a természet.
A matematikában sok olyan dolog megoldható, ami a természetben soha nem fordult még elő, de esetleg nem is fordulhat elő (mesterségesen sem állítható elő).
Mondjuk az is egy kérdés, hogy mi a természet?
Szerintem lehet azt is mondani, hogy a természet minden, a mi univerzumunkban lévő megváltoztathatatlan szabály, jelenség.
Darwinnak pedig semmiképpen sincs igaza, hiszen a matematika létező dolog.
És tetszett a videó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!