Mit jelent az hogy homogén acél?
Régebben többségében acél páncélzatot használtak a különböző járműveken. Ma már egy csomó egyéb dolgot a kerámiától kezdve a különböző polimerkompozitokig.
Ma az RHA-t (rolled homogenous armor) egyfajta egyenértékként használják pl. mikor megadják, hogy egy rakétának mekkora az átütőképessége. Tehát ha azt látod hogy 1000 mm RHA egy harckocsi(tank) páncélja, akkor lehet hogy az valójában csak 500 mm vastag( de pl rétegezett így tartalmaz acélt, titánt, uránt, wolframot, különböző kerámiákat, műgyantát, légréseket), mégis ugyanolyan védelmet ad, mintha 1000mm RHA mögött ülnél.
Na ez már válasz! :)
II.vh-s tankokra gondoltam jelen esetben:
nem tudom mennyire vagy otthon a tankokban de pl: M4 Sherman öntött vas amit ott lőttek át szinte ahol akartak, míg az M26 Pershing homogénezett acél ami jobban bírta :)
persze ott már megvolt a falvastagság 100mm szemből
Sejtem, hogy a homogén acél azt jelenti, hogy kizárólag acélból van hengerelve, nincs hozzáadva másik fémből készült lap, amit hozzáhengerelnének. De ez csak egy tipp.
Pl ha jól tudom, a páncéltörő lövedékek elleni védelem lényege is az, hogy a lövedék még az előtt oldja ki a páncéltörő anyagot, mielőtt eljutna a páncélzatig. Pl kívül egy kompozit anyaggal van bevonva a páncél, ami érintkezéskor berobbantja a páncéltörő lövedéket, és a páncéltörő ív (pl olvadt fém-tüske) már lassítva és korábban éri el a páncélzatot - így az energiája is kisebb marad és nem tud átjutni a páncélon.
Az öntött vas szerintem sokkal törékenyebb, mint az acél, ami akár nyúlhat is és a rácsszerkezete is rendezettebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!