Félsz a technológiai szingularitástól?
1 - igen
2 - nem
+ ha akarsz írhatsz indoklást is
Ezt írtad: "amikor emberfeletti intelligenciát sikerül létrehozni," - ez számomra azt jelenti, hogy NEM EMBERI... Tehát különvált a "mi" és sz "ők". Ez pedig - tekintve, hogy "ők" az intelligensebbek - számunkra nem sok jót sejttet... Ezt tehát nem szeretném megélni.
Ha nem válik külön - tehát az EMBER lesz intelligensebb -
az jobban hangzik. Ezt még jó is lenne megérni - de tartok tőle, hogy ehhez már túl öreg vagyok. Szerintem ezt TALÁN a mai 20 évesek érhetik meg... TALÁN!
Pedro
Amit mondasz egyébként az pont az egyik központi témája a transzhumanizmusnak :D (Aminek egy rész-eszméje a t. szingularitás.) pl. sokan emlegetik ezt az idézetet (azt hiszem maga Kurzweil a szingularitás atyja mondta) hogy "Embernél többnek lenni annyi, mint embernek lenni." Azaz a korlátaikon felülemelkedésre törekvés jobban jellemzi az emberiséget, mint a jelen életformánkhoz (és biológiai formánkhoz) való ragaszkodás.
Én inkább úgy tekintek egy ilyen életformánkra, mint egy szülő-gyermek kapcsolatra. Ha nem is te leszel személyesen aki megtapasztalja az új életet, és talán az az életmód amit te ismertél eltűnik a süllyesztőben (amint igazából történt mindig a történelem során - mit szólnának az ük-ük-ükapáink ha látnának minket?), de ez az elődök sorsa, és érdemes felvállalni az emberiség egészéért.
"Én inkább úgy tekintek egy ilyen életformánkra, mint egy szülő-gyermek kapcsolatra."
Persze. Hiszen ez a fejlődés útja - de én ezt NEM szeretném megtapasztalni. Mint ahogy egy neandervölgyi sem érezné jól magát az én bőrömben, ugyanúgy én sem érezném jól magam egy sokkal fejlettebb "utó-ember" bőrében. Még akkor sem, ha TÉNYLEG fejlettebb mint én.
"Ha nem is te leszel személyesen aki megtapasztalja az új életet,"
Na ez az! :-)
"és talán az az életmód amit te ismertél eltűnik a süllyesztőben"
Igen, ez a természet rendje.
"de ez az elődök sorsa, és érdemes felvállalni az emberiség egészéért."
Az elődök sorsát (amiben most élek) azt felvállalom. De már megszoktam ezt a porhüvelyt, és lassan megismerem azt a lényt, aki benne lakik. És mi tagadás, megkedveltem. Ragaszkodom is hozzá, minden hibájával együtt. Nem akarom lecserélni. Ha csak kicsit változik (nana, csak módjával ám!) azt még elviselem. De nagy változásokat, fődarabcseréket már nem akarok rajta... Sem spoilert, sem alufelnit... Ezeket már meghagyom a fiatalabb tipusoknak :-D
Nem is beszélve a valóban lényegi továbbfejlesztésekről!
Pedro
Nem félek, alig várom. Miért ölnének meg minket a szuperintelligens gépek? Ha egy számítógépbe van bezárva, akkor emberben kárt nem okozhat, ráadásul kétlem, hogy sorozatban gyártanák őket. Másrészt szerintem ezzel párhuzamosan az embereket is "fejlesztenék", mert mi értelme lenne, ha kapunk egy eredményt, de ésszel fel nem tudjuk majd fogni?
Szerintem azért lesz izgalmas, forradalmi, mert génmanipulációval (én erre szavazok, mint a nanotechnológia, nem akarok borg lenni) átalakíthatnák az agyam és a testem fejlettebbre. Olyan dolgokat és összefüggéseket értenék meg, amiről ember csak álmodozhat... Az élet értelme, az univerzum eredete, a fizika részletes törvényei, stb... Felfoghatatlan.
"Ha egy számítógépbe van bezárva, akkor emberben kárt nem okozhat"
Így lenne, ha az Asimov féle jövőt vizionáljuk. De ha a Terminátor féle jövő a reális? Az USA-ban komoly fejlesztések vannak a harci robotok terén... és Stanislaw Lem is írt egy novellát, hogy egy bányarobotot véletlenül fejbekólintott egy kőomlás és megsérülve a bányajárat-fejtő-romboló-programja általánossá vált és emberre is lövöldözött...
A válasz írója 81%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 11:33
Akkor sem hinném, hogy párszáz robot leigázna 7 milliád embert. Különben is egy ilyen fejlesztésnél az intelligencia el lenne szigetelve minden más rendszertől. Ja és a másik: az ember továbbfejlesztésére, akkor is szükség van, hiszen nem tudná értelmezni az eredményeket. Gondolj bele, mi lenne, ha megkérdeznénk egy ilyen szupergépet arról, hogy tulajdonképpen mi is a gravítáció, elmondja, de ésszel nem fognánk fel. Mintha egy hangyát akarnál matekra tanítani.
TALÁN. Régebben, még az 1-est válaszoltam volna, de most... nem tudom pontosan.
"De nagy változásokat, fődarabcseréket már nem akarok rajta... Sem spoilert, sem alufelnit... Ezeket már meghagyom a fiatalabb tipusoknak :-D"
Tetszik ez a hozzászólás-részlet. Viszont azzal én is egyetértek, hogy az ember "fejlesztésére" szükség van, tulajdonképpen már most is megvalósul - ha a tanulás, ismeretek bővítése szempontjából nézzük a dolgokat - és szükséges lesz, ha ez megvalósul, akkor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!