Ha egy érmét feldobunk kétszer, akkor miért 50% az esélye annak, hogy egyik alkalommal fel, majd másikkor írás lesz?
Érettségi feladatsort csináltam matekból, és ezt nem értem, miért. A Kérdés így van pontosan: "Egy kétforintos érmét kétszer egymás után feldobunk, és feljegyezzük az eredményt.
Háromféle esemény következhet be:
A esemény: két fejet dobunk.
B esemény: az egyik dobás fej, a másik írás.
C esemény: két írást dobunk.
Mekkora a B esemény bekövetkezésének valószínűsége?"
A megoldás 1/2. Miért? És a többinek miért 1/4 - 1/4? (ezt már nem írták, de ez a logikus)
Ha belegondolsz a B esetben mindegy,hogy mi lett az első dobás eredménye,50%,hogy a másiknál az ellenkezőjét dobod,és 50%,hogy ugyan azt.
Viszont az A és C esetben,már az első dobásnak is pl. fejnek kell lennie,és a másodiknak is,ennek az esélye már csak 25%.
remélem érthető voltam.
Lehetséges eredmények:
első fej, második fej
első fej, második írás
első írás, második fej
első írás, második írás
A feladat úgy lett kiírva, hogy közömbös, milyen sorrendben lesz fej vagy írás, a kérdés az, hogy a lehetséges kombinációk közül hány százalékban lesz 1 fej ÉS egy írás 2 feldobásból. Az előbbi felsorolásban látszik, hogy 2 esetben az összes lehetséges variáció közül, és 2 a 4 50 százaléka, tehát 50 százalék eséllyel lesz egy 1 db fej + 1 db írés az eredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!