Csillagászok! Hogyan használjam az ekvatoriális mechanikát?
Nemrég vettem egy SkyWatcher 150/750-es teleszkópot ekvatoriális mechanikával. Az alapfogalmakkal tisztában vagyok a pólusraállásig. Egy gondom van: A deklinációs és rektaszcenciós tengelyek használata. Egyszóval még nem találtam meg semmit koordináták alapján.
Például: Megpróbálok megtalálni egy objektumot koordináták alapján. Először beállítanám a rektaszcenziós tengelyt csak sajnos a tengely mindkét irányba 0-23 be van osztva. Akkor merre forgassam?
A rektaszcenziót gyakran óraszögben adják meg, vagyis a teljes kör (1 nap) az 24 óra. 1 óra = 15 fok. Vagyis a Föld forgását alapul véve órában/percben vannak a szögértékek.
A 0 rekta állásban, 0 deklinációnál a tavaszpontra mutat a műszer, de hogy azt hogy kell megtalálni az égen, azt majd leírja egy nálam okosabb kommentelő. :)
A deklináció az égi egyenlítő mentén 0, attól északra pozitív, délre negatív.
Nekem is pontosan ugyan ez a gondom. Ugyanilyen távcsövet vettem, de nehéz megtalálni objektumokat. Az rendben van, hogy a csillagokat meg tudom találni, de halványabb mély ég objektumokat már kicsit nehéz lenne szemmel megkeresni.
Szóval én is várom a válaszokat. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!