4. Dimenzióról kérdés, HOGY MI IS AZ? VAGY CSAK REKLÁM?
Láttam néhány 4. dimenziósnak titulált képet. Nem értem... Eddig voltak a 2D ami síkban van, van a 3D ami térbeli. Akkor mi a fene az a 4d? Mindenhol más és más választ találok. Van aki szerint az idő... van aki nem tudja megmagyarázni, de le tudja rajzolni animációban...
NA ÉS VAN A 4D ULTRAHANG KÉP AMI SZERINTEM 3D CSAK REKLÁMOZNI AKARNAK! SZERINTETEK?
nemtudom hól hallottad azt az elméletet, hogy végttelen számű dimenzió van, ugyanis 26 dimenzió van(mint már leírtam előbb)
és azt meg már tényleg nemtudom, hogy érted, hogy nincs idő
"nemtudom hól hallottad azt az elméletet, hogy végttelen számű dimenzió van, ugyanis 26 dimenzió van(mint már leírtam előbb) "
azt írta, hogy elméletileg végtelen számú dimenzió létezhet, és teljesen igaza van, matematikailag ez így is van, és semmi sem mond ellent annak, hogy a valóságban ne így legyen.
Az pedig, hogy 26 dimenzió van, az egy elmélet, egy matematikai modellezése a valóságnak, amitől remélik, hogy jól fogja lemodellezni a valóságot - még csak nem is különösebben széles körben elfogadott elmélet, van csomó másik is.
Nem egy tény, amit így kijelent az egyszeri laikus, hogy ez márpedig így van.
Márpedig te láthatóan ez vagy, valahol olvasgatott valami tudományos ismeretterjesztő dolgot a 26dimenziós elméletről, most pedig nagy tudálékosan előadja magát.
Az előzők jól leírták a dolgokat, csak talán nem elég érthető.
Tehát: ezek a 4 (vagy 5) dimenziós képek arról szólnak, hogy ha létezne 4 vagy 5 olyan dimenzió, mint a mi 3 dimenziónk, akkor létezhetnének ezek a testek, és így nézne ki a vázuk (vagyis drótokból összerakva).
Ezeket a testeket le lehet vetíteni 2 dimenzióra, hogy te is lásd a képüket (mivel 4 dimenzióba nem tudsz kinézni, de egy vetített képet már láthatsz). Nagyon érdekes dolgokat lehet így létrehozni, és a 4 dimenziós tér egészen másképp viselkedne, mint a 3 dimenziós (pl. késsel nem lehet a testeket elvágni, mert nem esnek szét utána, viszont egy zsinórra kötött csomó magától kibomlik, a hullámok másként terjednek, stb).
Volt már erről itt szó, részeletesen - keresd vissza, ha érdekel.
"A dimenzió az egymástól független kiterjedések száma a térben. Mivel a mi terünkben 3 ilyen kiterjedés van (hosszúság, szélesség, magasság) ez 3D-s teret hoz létre. Ha meg tudnánk adni egy olyan irányt, mely független ettől a háromtól, tehát "kilép" a mi terünkből, akkor az már 4D lenne. "
Ez egy igen jó meghatározás a számunkra ismert dimenziókról.
Fősulin ezt egy 2D-s példával illusztrálta a tanár:
Egy deszkára felrajzolj egy emberkét. Ő a mi 2D-s formánk. Na ez a figura csak a saját dimenziójában tud mozogni, vagyis a deszka azon oldalán ahová felrajzoltuk. A másik felére (aljára) csak úgy tud/na átjutni, ha a saját 2D-s terét, v.is a deszkát eltorzítanánk, megcsavarnánk úgy, hogy a két vége ellentétesen csatlakozna egymáshoz.
Ha ebbe a deszkába beleversz egy szeget, ő ebből csak azt a részt fogja érzékelni ami a saját 2D-s világán keresztül halad. Ez nem lesz más számára mint egy köralak, amit nehezen tud/na megkülömböztetni egy odarajzolt karikától. Legnagyobb meglepetés akkor érné, ha ezt a "kört" elakarná gurítani maga előtt. Csodálkozva venné tudomásul, hogy a kör súlya a nagyságához viszonyítva óriási, ugyanis amit ő lát az egy 3D-s test darabja, ami sok-sok 2.dimenziós és a dimenziókon kívüli térnek is a része.
Na, valahogy így lehetünk mi is a magasabb dimenziókkal.
07-03 13:19
A tanárod a möbius-szalagot akarta elmagyarázni a megcsavart deszkával. ( [link]
Megjegyzem, nagyon jól szemléltette a dimenziókat :)
Aztán... Aki picit jártas a mozi-világban, belefuthatott egy kémkölykök 4D trailerbe. (Ez egy vicc, komolyan... Amikor láttam, egyik szemem sírt, másik nevetett)
4D, mint szag!!! Nem hazudok, nem kitalálom, létezik. [link]
Aroma-scope-nak nevezik! De szerintem ez csak parasztvakítás! Egyrészt a negyedik dimenzió k*rvára nem szag, csak ezzel akarják becsalogatni az embereket a moziba. Másrészt meg attól lesz jó egy film, ha érzem a kutya fing-szagát, amikor a kisgyerekek fogják az orrukat, hogy "Fujj, morzsi.."
A kérdezőnek meg mondom, hogy a legelfogadottabb, legésszerűbb, és leglogikusabb meghatározása a 4D-nek az idő.
Úgy mint ahogy a 2D-s lap-ember csak egy kört fog fel a deszkába ütött szögből, úgy mi is csak képeket (síkokat, ha úgy tetszik) fogunk fel a 4. dimenzióból. Képzeld el az időt, mint egy kígyót. A farka vége a születésed pillanata, és az orra csücske pedig a halálod másodperce. A teste pedig az "életed". Namost.. Ahogy haladsz előre az életben (ahogy telik az idő), úgy folyamatosan látod az életed idő-beli keresztmetszetét. Hogy még jobban el tudd képzelni, gondold el, hogy az egész életedet felvették videóra, és azt megnézed. (a film rengeteg képkocka -keresztmetszet- lejátszva egymás után) Így fogod fel az életet a te 3 dimenziós világodban. Mint, ahogy a lapember is először meglátja a szög végét -pontként- majd a teljes szög keresztmetszetét.
Itt egy videó, amiből én is megértettem az egészet. E szerint az elmélet szerint csak 10 dimenzió létezik, de ez is csak egy elmélet. Viszont, ha valaki belinkelné a 26 dimenzióról szóló cikke(ke)t, azt megköszönném! :)
http://www.youtube.com/watch?v=NNvHdCosX08&feature=fvst
Nekem ez a videó megvan magyar felirattal a gépemen. Akit érdekel, írjon itt, és annak megküldöm privátba a rendes e-mail címem és a videót, mert az itteni privátot nem használom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!