Mivel kell egy régebbi érmét fényesre csiszolni?
Szerezd meg, valamelyik régi Deltában volt egy módszer. Aktív hidrogénes, vagy hasonló... nem emlékszem már pontosan.
Nagyon finom domborműves ezüstöt tisztítottak vele, amit azonnal tönkretenne a csiszolás, polírozás.
Én semmiképpen nem csiszolnám.
Ultrahangos tisztító készülékbe tennék egy kis ammóniás, detergenses ioncserélt vizes oldatot, és megrezgetném.
Az ammónia jó a réz és az ezüst ötvözeteknek is
10-15 ezer forinttért már lehet venni háztartási készülék méretű berendezést.
Biotechnológiai vállalkozásom van, a 3 literes "ipari" készülékben 45 C fokos fürdőben egy menetben szoktam tisztítani a család összes ékszerét, bizsuját, fém-karóraláncát, érmét.
Néhány perces behatás után kiemelem a kosarat, amiben vannak, két alkalommal desztillált vízzel leöblítem, és szöszmentes pelenkára teregetve hagyom megszáradni.
Újjá születnek.
Kisméretű, rosszul szellőző helyen nem javaslom, csak a konyhai elszívó közelében, mert a meleg ammóniás oldat szemet-orrot facsaróan büdös - mintha szalalkális tésztát sütne Nagyanyám...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!