Mi történik ha egy lábos benzint felteszek a gáztüzhelyre és elkezdem melegíteni?
A gázolaj egyáltalán nem, abban egy csikket is elnyomhatsz..
A Gázolaj mindíg füstöl, mielőtt begyulladna, igazából a füstje ég, azaz a gáza vagy gőze..
)nmagában egy pohárba kiöntve meg se tudod gyújtani, csak ha van valami amibe be tud ivódni, és az már felhevült előtte..
én még annó higítót forraltam.Nem történt semmi.Sőt a tüzet is párszor azzal gyújtottuk meg (unokatesómal-és kint).
Naftát is locsoltam már tűzre az sem robbant,de benzint még nem próbáltam.Ha ezt nem tudtam volna (h robban)lehet fiatalabb koromban ki is próbáltam volna :)
Ehhez a "tűzlocsoláshoz":
Ha esetleg eszedbe jut valahol a szabadban benzinnel meglocsolni, hogy jobban égjen, és a benzin valamilyen benzineskannában van, akkor egy pillanat alatt a láng végigfut a folyadéksugáron és berobbantja a kannában lévő benzingőzt, a kannát szétrobbantja, a benne lévő benzint szétfröcsköli és meggyújtja. A túlélési esély kb 50%-os.
A folyadékok égéséről azt kell tudni, hogy nem maga a folyadék ég, hanem annak gőze. Vagyis, amikor melegíted a benzint, egyre intenzívebben párolog. Mihelyt ez az elpárolgott gőz odaér a rózsához, belobbanik a gőz, mivel a benzon lobbanáspontja elég alacsony.
Abban az esetben, ha meg lenne oldva a keletkező benzingőz folyamatos eltávolítása (pl. elszívóberendezés), akkor a benzinnek fel kéne melegednie a gyulladási hőmérsékletre (220-380 °C) ahhoz, hogy begyulladjon, és az égés önfenntartó legyen.
De a lakásban semmiképp ne próbáld ki.
Üdv!
Az attól függ milyen környezeti hőmérsékleten játszod el.
16 fok körül nincs akkora kipárolgása, mint 28 fok környékén. Számít az oktán szám is, minnél magasabb annál illékonyabb.
Tehát nézzük:
16 fok, 95-ös benzin. Az alágyújtásig el fogsz jutni, de amint a benzin melegedni kezd, a felületi kipárolgás erősen nőlni fog, mely a környezet levegőjének oxigénjével keveredik, azaz robbanó elegyet hoz létre.
Mivel a benzingőz nehezebb a levegőnél, így az lefelé fog sűlyedni főleg az edény fala körül és idővel érintkezni fog az edényt melegítő nyílt lánggal a gyújtóforrással.
Ezután fog következni a csoda, ami attól függ mekkora mennyiségű benzingőz került a környezetbe. Minnél több annál nagyobb lesz a tűzgömb.
Amennyiben a levegőbe több benzingőz kerül, mint amennyivel az gyújtóforrás hatására be tudjon lobbanni nem fog történni semmi, mert az égéshez szükséges oxigénmennyiség kevés, a folyamat önoltóvá válik.
16 fok, 100-as benzin: Az alágyújtásig eljutnál, de keletkező gőzök belobbanása gyorsabban fog bekövetkezni, mint fentebb.
28 fok 95-ös: Az alágyújtásig eljutnál, de a belobbanásra erősen számítani lehet.
28 fok 100-as benzin: Az alágyújtásig eljutnál és gyakorlatilag azonnal lobban.
Gázolaj esetén: Minden különösebb gond nélkül alá tudsz gyújtani, de belobbanás csak a forráspont elérése körül lesz várható, mert akkor fog viszonylag nagy mennyiségű gázolaj-gőz a környezetbe kerülni.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv!
A székely vidámtemető egyik fejfájának így szól a felirata:
"Itt nyugszik Tóth,
Ki gyufával nézte meg a hordót,
Hogy van-e benne benzin!
Oszt' vót'!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!