Miért nem szabad zsíros kézzel 200 bar nyomású oxigénpalackot megfogni (kinyitni)?
Figyelt kérdés
Mindegyikre rá van írva, de miééért??? :)2009. márc. 4. 20:20
2/8 anonim válasza:
A tiszta oxigén roppantul felgyorsítja az oxidásciót. Annyira, hogy robbanni fog.
3/8 anonim válasza:
A palackot meglehet,de nem a csap körül mert rendkívül gyorsan oxidál.Jobb esetben csak gyújt,valószinűbb hogy robban is,ha a tiszta oxigén szerves anyagot ér.
4/8 anonim válasza:
Biztonsági intézkedés, elvileg be is kenheted vele a szelepet, de ha szivárog leég a kezed annyira heves reakcióba lép a zsír az oxigénnal
5/8 A kérdező kommentje:
Első válaszoló: nem dereng nekem semmi ilyesmivel kapcsolatos... :) Köszi a többieknek! Esetleg pontos kémiai reakciót le tudna valaki írni? Hogy mi történik molekula-szinten.
2009. márc. 4. 21:19
6/8 anonim válasza:
Molekula szinten egyszerűen annyi zajlik, hogy a kezeden levő zsír elég. Csak olyan gyorsan, hogy az robbanásszerű is lehet.
7/8 anonim válasza:
Na akkor összegzésül:
- az oxigént csak nagyon nagy nyomáson (200bar) lehet cseppfolyós állapotban a tartályba zárni
- ha a tiszta oxigén zsírt ér, a zsír nagyon hevesen elkezdhet égni
- ha a tartályon lévő égő zsír miatt a tartályban lévő oxigén felmelegszik, annyira megnőhet a nyomás, hogy szétfeszíti a tartályt ("robbanás")
- a robbanáskor szanaszét repülő repesz szarrá roncsolja mindenedet, és a hirtelen megnövekedett nyomás rossz esetben a falakat is kidönti.
Hát, szerintem ezért írják rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!