Miért a munkavégzéssel definiáljuk a feszültséget?
Nem lehetne pl úgy (nem tudom h értelmes e a megközelítés), hogy egy arányszámot képzünk: ahhoz képest, hogy mennyi elektron kellene ahhoz, hogy semleges legyen az anyag, mennyi van rajta? Tehát hogy milyen sűrűn vannak.
Mert ugye a feszültség nem csak az elektronok számától függ, hanem attól is, hogy mennyinek kellene lennie a semlegességhez. Öveges proferosszor példája: Ha van két eltérő átmérőjű fémgömb és ugyanannyi elektront viszümk rájuk, a kisebben lesz nagyobb a feszültség, mert ott nagyobb az elektronok sűrűsége. Nem lehetne valahogy ezzel a megközelítéssel is definiálni a feszültséget?
Mindenképpen megemlítem -hogy biztosan tudd- a következőt:
Feszültség csak két pont között lehet. Két pont közötti energiaszint különbséget mutat, ezért nem más mint potenciálkülönbség.
Pongyola az a megfogalmazás, hogy "a kisebben lesz nagyobb a feszültség". Jegyezzük meg örökre, hogy semilyen testen, gömbön nem alakul ki feszültség. Mint említettem, Feszültség csak két pont között lehet, tehát ha feszültségről beszélünk, akkor mindig meg kell mondani, hogy mihez képest.
A gömbök esetében az elméleti viszonyítási pont az a végtelen távoli pont.
Vagyis a gömb és a végtelen távoli pont között feszültség van.
Való igaz, ha kisebb a gömb sugara, akkor nagyobb a potenciálkülönbség.
Jelen esetben : U=k*q/r.
Lehetne így is definiálni a feszültséget. Azonban ez csak egy speciális eset a sok közül. Ebből nem sok minden következik.
Ebből nem határozható meg az, hogy pl. mekkora a feszültség, ha a töltéseket egy hengerre visszük fel, vagy éppenséggel egy parabola felületre, stb. Ennek alapján végtelen sok definíciót kéne megalkotni. A fizikában pedig épp az a szép, hogy nem végtelen sok definíciót állapot meg, hanem egy alapelvet. Jelen esetben azt, hogy U=E/Q.
És ebből minden egyéb speciális esetre összefüggések vezethetőek le, amelyek tárgyalása nem középiskolai tananyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!